Печерський суд закрив протокол про конфлікт інтересів у нардепа Німченка

Печерський районний суд Києва закрив адміністративну справ про ймовірний конфлікт інтересів у народного депутата від фракції «Опозиційна платформа-За життя» Василя Німченка, який призначив помічницею свою невістку.

Таке рішення 22 вересня ухвалили суддя Печерського суду Світлана Смик, повідомляє «Слово і діло».

Як ми повідомляли раніше, Національне агентство з питань запобігання корупції побачило конфлікт інтересів у призначенні родички помічницею. Відповідно до законодавства, порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За словами голови НАЗК Олександра Новікова, Німченко ще жодного разу не з'явився до суду, хоча протокол скерували до суду навесні. Згідно даних сайту Судової влади України, адмінпротокол щодо нардепа надійшов до Печерського суду ще 16 березня.

Однак, 22 вересня нардеп Німченко таки прийшов до Печерського суду на справу про конфлікт інтересів. Тоді він прокоментував «Слово і діло» протокол і сказав, що не вважає призначення невістки своєю помічницею порушенням та назвав це «своїм законним правом». Політик також не бажав, щоб журналісти були присутні на цьому засіданні та вели зйомку із залу суду: «Я проти того, щоб журналісти вели спостереження за мною у будь-якій формі», - емоційно та неодноразово сказав він.

На тому ж засіданні Печерський суд ухвалив остаточне рішення у справі і закрив її у зв'язку з закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності. Як вказується у матеріалах, Німченко призначив власну невістку своєю помічницею ще 18 вересня 2019 року і встановив їй зарплатню розміром 16005 грн на місяць.

Водночас, відповідно до частини 4 статті 38 Кодексу України про адміністративні порушення, адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення. Таким чином, строк закінчився ще 18 вересня.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО