В Італії затримали ексголову Каталонії Пучдемона

Колишній лідер руху за незалежність Каталонії Карлес Пучдемон затриманий на італійському острові Сардинія. Іспанія вимагає його екстрадиції.

Про це повідомляє Reuters.

В офісі Пучдемона заявили, що він прилетів із Брюсселя в Альгеро в четвер, щоб відвідати міжнародну виставку Adifolk і зустрітися з регіональним главою Сардинії і її омбудсменом.

«Після прибуття до аеропорту Альгеро він був зупинений італійською прикордонною поліцією. Завтра він буде переданий у розпорядження суддів апеляційного суду Сассарі, який має право вирішувати, звільняти його чи екстрадувати», - йдеться в заяві.

За словами адвоката політика, затримання було здійснено на підставі європейського ордера на арешт від 14 жовтня 2019 року, «дія якого, згідно з юридичною необхідністю, як заявили в Європейському суді, було призупинено».

Пучдемон у 2017 році ініціював проведення референдуму відділення Каталонії від Іспанії і був звинувачений Мадридом у підбурюванні до заколоту. Центральна влада Іспанії також оголосили референдум незаконним.

Деякий час Пучдемон переховувався від іспанської влади за кордоном завдяки статусу члена Європарламенту. У березні цього року його позбавили депутатської недоторканності. Пучдемон жив у добровільному вигнанні в Бельгії.

Нагадаємо, раніше в Чехії затримали «активіста Кримської весни» Олександра Франчетті. Він заарештований за запитом України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО