Бельгійський суд припинив справу про екстрадицію Пучдемона в Іспанію

Читать на русском
Бельгійський суд в четвер ухвалив рішення припинити справу про екстрадицію ексголови Каталонії Карлеса Пучдемона в Іспанію, визнавши його депутатську недоторканність.

Бельгійський суд в четвер ухвалив рішення припинити справу про екстрадицію ексголови Каталонії Карлеса Пучдемона в Іспанію, визнавши його депутатську недоторканність.

Про це повідомив телеканал RTBF.

Мадрид заперечує факт наявності у Пучдемона депутатської недоторканності, оскільки після обрання в Європарламент від Каталонії він не був формально затверджений в цій якості іспанськими властями, як того вимагають процедура Європарламенту, і не отримав депутатського мандата.

Пізніше інформацію про припинення справи підтвердив в Twitter сам Пучдемон.

«Бельгійська юстиція визнала імунітет і ухвалила рішення припинити розгляд справи про виконання [виданого Іспанією] ордера на наш арешт і про подальшу екстрадицію, - написав він. - Однак тепер ми чекаємо звільнення [з в'язниці в Іспанії колишнього заступника голови уряду Каталонії Оріоля] Жункераса, який користується такою ж недоторканністю, як і ми. Іспанія повинна наслідувати приклад Бельгії та дотримуватися закону».

1 жовтня 2017 року в іспанському автономному співтоваристві Каталонія пройшло голосування про вихід зі складу королівства. Мадрид спочатку називав цей референдум нелегітимним і відмовлявся визнавати його результати. 27 жовтня того ж року парламент Каталонії затвердив резолюцію про проголошення незалежної республіки. У відповідь влада країни задіяла 155-ту статтю конституції, яка раніше ніколи не застосовувалася і дозволила обмежити самоврядування регіону, а організатори референдуму були звинувачені в державній зраді і організації заколоту. Пучдемон і Комин втекли до Бельгії, Жункерас був заарештований в Іспанії.

У травні 2019 року на загальноєвропейських виборах в Європарламент вони отримали місця в ЕП від коаліції «Вільні для Європи». Проте ЦВК Іспанії не включила їх імена в остаточний список обраних в ЄП іспанських депутатів, який був направлений до Брюсселя, оскільки Пучдемон і Комин не з'явилися в Іспанію для того, щоб принести присягу в якості парламентарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: