У НАБУ пояснили, як дізналися про перебування Чауса в «Феофанії»

Національне антикорупційне бюро отримало відомості про перебування колишнього судді Миколи Чауса в клініці «Феофанія» з листа, направленого Службою безпеки України.

Про це директор НАБУ Артем Ситник розповів в інтерв'ю Радіо НВ.

«У понеділок ми отримали зі скриньки для кореспонденції лист слідчого Служби безпеки України про те, що пан Чаус є постраждалим у їхньому провадженні та до нього застосовуються заходи забезпечення. Ми вивчили цей лист і, відповідно, статус потерпілого у будь-якій справі в будь-якому правоохоронному органі жодним чином не скасовує наявність заочного арешту і міжнародного розшуку. І тому, чесно кажучи, дивний такий був лист. На що воно повинно було вплинути, на думку слідчого, мені не зрозуміло, як і детективам, які розслідують справу» - сказав він.

Ситник додав, що лист, судячи з дат, було кинуто в ящик ще 30 липня, але в НАБУ отримали його тільки 2 серпня. 3 серпня НАБУ отримало від СБУ ще два листи з новою інформацією щодо Чауса.

«Знову було сказано, що він потерпілий і знову було сказано, що заходи безпеки застосовуються щодо цієї особи, і він знаходиться у Феофанії. Тому, ми виїхали туди. Детективи склали у Феофанії протокол, лікарі його виписали, тобто вважали, що його стан дозволяє перебувати в місцях затримання або утримання під вартою, його стан дозволяє проводити процесуальні, слідчі дії», - зазначив Ситник.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області та доставили в приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає в приміщеннях спецслужби.

Пізніше в СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечували його приховування. Як стверджують в органі, екссуддя має статус потерпілого у справі про його викрадення, і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом.

3 серпня в лікарні «Феофанія» детективи НАБУ затримали Чауса, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди. Затримання стало можливим, оскільки СБУ все ж погодилася передати Чауса в НАБУ.

4 серпня суд відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО