Зеленський підписав рішення РНБО про рух України в НАТО

Президент України Володимир Зеленський надав чинності рішенню Ради національної безпеки та оборони України «Про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України в Організацію Північноатлантичного договору», прийнятому на засіданні РНБО в червні.

Відповідний указ № 307/2021 опублікований на сайті президента 23 липня.

Відомо, що вищезазначене рішення РНБО розглядалося в секретному режимі. Крім постанови про введення в дію цього рішення Зеленський поклав контроль за його виконанням на секретаря РНБО Олексія Данилова.

У документі наголошується, що підготовка України до набуття членства в НАТО є найважливішим державним завданням. Однак для того, щоб країну розглядали у якості реального кандидата на членство слід досягти серйозного прогресу у всіх сферах життєдіяльності держави.

Крім того, в документі згадані очікування суспільства, а конкретно результатів впровадження реформ, які конвертувалися б в добробут і безпеку громадян, успіх яких залежить від ефективного інтегрування принципу забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в усі сфери державної політики.

РНБО доручила Кабміну:

  • протягом двох місяців проаналізувати стан виконання річних національних програм під егідою Комісії Україна-НАТО та вжити заходів щодо підвищення ефективності їх реалізації;
  • опрацювати питання про створення в органах влади окремих структурних підрозділів, а також за пів року забезпечити розробку програм підвищення кваліфікації держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування з питань євроатлантичної інтеграції;
  • за три місяці розробити питання про формування національної системи переходу сектору безпеки та оборони на стандарти НАТО і реалізувати закон про оборонні закупівлі.

Міноборони отримало завдання:

  • вжити заходів для невідкладного призначення військового представника місії України при НАТО та продовження дії Меморандуму про домовленість між Україною та НАТО щодо співпраці з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру»;
  • у двомісячний термін внести на розгляд Кабміну пропозиції щодо вдосконалення вимог з фізичної безпеки, процесів внутрішнього контролю та процедур звітності з військового майна;

Відповідним міністерствам і відомствам також доручили забезпечити участь ЗСУ в операціях, тренуваннях і навчаннях НАТО, активізувати діалог української розвідки з колегами з НАТО, організувати обмін досвідом з протидії гібридній війні з РФ і направити українців працювати на додаткові посади в штаб-квартирі та інших структурах НАТО.

Нагадаємо, 7 липня президент Володимир Зеленський заявив про те, що Україна хоче отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дозволить перейти до наступного етапу інтеграції з НАТО.

У відповідь на це спецпредставник генсека НАТО Джеймс Аппатурай заявив, що ніякого переліку конкретних реформ для України немає і бути не може.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО