Зеленський підписав закон про податкову амністію

Президент України Володимир Зеленський підписав закони №1539-9 та №1542-9, які запроваджують для українців податкову амністію.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента 16 липня.

Перший закон дає можливість українцям добровільно задекларувати свої активи. Другий - уникнути тим, хто це зробить, відповідальності за ухилення від податків.

«Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, і сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів» - сказано в повідомленні.

Протягом року - з 1 вересня 2021 по 1 вересня 2022 року - громадяни України зможуть добровільно задекларувати активи, з яких не були сплачені податки до 1 січня 2021 року.

Що можна вказати в податковій декларації:

  • валютні цінності (крім готівки);
  • цінні папери;
  • рухоме і нерухоме майно, в тому числі й об'єкти незавершеного будівництва;
  • частки у майні юридичних осіб в Україні та за кордоном.

При цьому не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів, декларантів не можуть примушувати вказати ці джерела, так само як і не можуть примусити взагалі подати таку декларацію. Також варто пам'ятати, що доведеться сплатити наступні збори на користь держави:

  • 5% від валютних цінностей на рахунках у банках в Україні та інших активів в Україні;
  • 9% від валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах та інших активів за кордоном;
  • 2,5% від номінальної вартості державних облігацій України, придбаних з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Згідно з положеннями другого «амністійного» закону, уникнути відповідальності за ухилення від податків зможуть тільки ті, хто встигне вчасно задекларувати свої активи.

Раніше в Міністерстві фінансів пояснили, що закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб не створює додаткових податків для громадян, а навпаки – сприяє детінізації активів.

Також при амністії капіталів в Україні ніхто не вимагатиме від громадян проведення обов'язкової оцінки майна. Це буде абсолютно добровільно - за умови, що це не закордонне майно.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО