В Україні проблеми з розмитненням авто з болгарськими, чеськими та словацькими номерами

В Україні виникла серйозна проблема з розмитненням авто на єврономерах («євроблях»), що належать Болгарії, Чехії та Словаччині. Дипломатичні відомства цих країн досі не надали українській митниці роз'яснення щодо процедури зняття з обліку та оформлення договору купівлі-продажу на автомобілі, тому митниця не може коректно провести процедуру розмитнення.

Про це повідомляє UBR.

«Болгарські» авто на єврономерах зосереджені в південних регіонах України, з номерами Чехії та Словаччини - на Закарпатті.

«Власники чекають, запитують... Я всіх попереджаю, що поки ці країни на паузі. Митниця ще до кінця не розуміє, як буде проходити процедура зняття з обліку: з вивезенням або без нього, з транзитними номерами чи ні, з відмітками або ж без них, з довідками чи ні... Але євроблях саме цих реєстрацій - багато», - розповів виданню юрист Іван Казачук.

ДМСУ розмістила на Сайті інформацію, яка повинна виправити ситуацію, але інфослайди ніяк не виправляють стан речей. Всі сторони чекають на тимчасовий порядок, який згідно із законом №1402-ІХ має бути прописаний Кабінетом Міністрів протягом місяця після його набрання чинності.

Ще одна складність - Чехія і Словаччина не хочуть знімати з обліку авто, які не на їх території. А виїхати туди для зняття з обліку - втратити пільгу. З Болгарією ситуація не така критична, але не менш хитромудра - болгарська реєстраційна база там закрита, призначена тільки для внутрішнього користування. З'ясувати через неї, чи знятий автомобіль з обліку чи ні – неможливо. Єдиний варіант - подати «на Болгарію» запит, але відповідь прийде через місяць-два. До цього часу авто повинно знаходитися на митному терміналі. А митниця не зацікавлена «складувати» у себе авто.

Нагадаємо, що в Україні з вівторка, 15 червня, почала діяти нова пільгова формула з розмитнення «євроблях», що в'їхали на територію України до кінця 2020 року. Рада прийняла цей закон у квітні 2021 року. Президент Володимир Зеленський підписав закони про розмитнення «євроблях» у травні.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО