СБУ розгромила в Києві банду псевдоколекторів-вимагачів

Служба безпеки України викрила в Києві банду шахраїв-вимагачів, що діяла під личиною «колекторів». Бандити вимагали гроші у тисяч українців за незаконно оформлені мікропозики.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що схему організували власники двох відомих кредитно-фінансових установ. Вони використовували бази даних своїх клієнтів, оформляючи на них фіктивні онлайн-кредити. Потім шахраї створювали штучні борги та вимагали повернення коштів за неіснуючими кредитами. Розмір «річних» в таких кредитах досягав 1500% (!).

В СБУ додали, що від діяльності вимагачів постраждало понад 60 тисяч українців. Бандити здійснювали на жертв психологічний тиск, погрожували їм насильством і фізичною розправою, понад 50 «співробітників» тероризували «боржників» постійними дзвінками. При цьому зловмисники відправляли в контролюючі органи неправдиву інформацію про заборгованість і нараховані штрафи, що дозволило їм певний час успішно вимагати гроші у постраждалих.

«У рамках кримінального провадження за ч.1 ст. 189 (вимагання) та ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) КК тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до правопорушення», - йдеться у повідомленні правоохоронців.

Нагадаємо, на початку червня в столиці правоохоронці викрили «чорних» колекторів, які погрожували насильством громадянам у разі несплати боргу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 12 квітня підписав закон про врегулювання колекторської діяльності.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО