Українці масово скаржаться на колекторів – звіт Нацбанку

Читать на русском
Українці протягом 2020 року масово скаржилися на колекторів, які вибивають борги з людей, діючи найчастіше протиправними методами
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

У 2020 році Національний банк України через всі канали отримав і обробив близько 49,5 тисячі скарг від українців. 2171 скарга з них стосувалася діяльності колекторів - в цілому, колектори визнані однією з найбільш вагомих проблем минулого року.

Про це повідомляється у звіті НБУ про роботу зі зверненнями споживачів фінансових послуг за IV квартал у 2020 році.

«У 2020 році значна частина звернень щодо мікрофінансових компаній і банків стосувалася жорстких заходів щодо стягнення заборгованості з боржників. Зокрема, мова про погрози, цілодобовий автодозвін боржнику, його знайомим, рідним і друзям, поширення особистої інформації на інше», – сказано в повідомленні НБУ.

Нацбанк опублікував також низку порад для споживачів, як діяти при залученні колекторів:

  • Не варто допускати прострочення кредитів, оскільки зазвичай колекторів залучають на цьому етапі. При простроченні варто спробувати домовитися з кредитором про реструктуризацію боргу.
  • Якщо загрози з боку колекторів не припиняються, можна звернутися зі скаргою в керівництво фінансової компанії, керівництво колекторської компанії та НБУ.
  • Крім того, можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до суду, контроль за дотриманням законодавства Про захист персональних даних знаходиться саме в їх компетенції.

Про те, як в Україні передбачається законодавчо врегулювати проблему колекторів, читайте в нашій статті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: