Україна планує домовитися з ЄС про п’ять «безвізів» у різних сферах – Шмигаль

За п’ять років експорт українських товарів до Європейського Союзу зріс на 60 відсотків. Очікують, що цього року він досягне 20 млрд євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Зазначають, що за останні 5 років експорт українських товарів у ЄС збільшився на 60%. Вже цього року експорт української продукції до Євросоюзу може сягнути 20 млрд євро.

«Європейський Союз є найбільшим торговельним партнером України. Більше 40% всієї торгівлі у нас йде з країнами ЄС», – написав Шмигаль.

Він також додав, що 7 років тому, 27 червня 2014 року, було підписано економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. За останні 5 років ця угода виконана на 54%.

Прем'єр-міністр зазначив, що одним із головних пріоритетів України в останній рік стала підготовка до оновлення торговельної частини Угоди про асоціацію. Зокрема, проводиться діалог з українським бізнесом, аби максимально врахувати його потреби та збільшити доступ українських товарів на європейські ринки.

«Також в найближчі кілька років ми плануємо домовитися з Євросоюзом про 5 «безвіків» у різних сферах. Мова йде про «промисловий безвіз», 2авіаційний безвіз», «цифровий безвіз» «енергетичний безвіз» та «митний безвіз», – повідомив Шмигаль.

Нагадаємо, заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка очікує, що до жовтня буде оновлено тарифну частину угоди про асоціацію з Європейським союзом.

«Слово і діло» писало про те, як Україна і Євросоюз вели переговори про підписання угоди про «відкрите небо».

На інфографіці можна подивитися, з яких країн Європи в 2020 році надходили інвестиції в Україну і з ким наша країна вела активну торгівлю.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО