Співпраця між Україною та Європою: прямі інвестиції та зовнішня торгівля у 2020 році

Читать на русском

У січні виповнилося п’ять років, як набула чинності угода про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Відтоді обсяги експорту та імпорту товарів зросли, однак Україна більше завозить з Європи, ніж туди продає, хоча торговельні квоти періодично збільшуються. «Слово і діло» пропонує подивитись, як розвивалася двостороння співпраця між Україною та Європою, з яких країн надходили прямі інвестиції, а в які вкладала Україна та з ким наша країна найактивніше торгувала.

Найбільше грошей в Україну вклали Швеція та Швейцарія, а найбільший відтік вкладень був з боку Німеччини.
Зовнішня торгівля з країнами ЄвропиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Німеччина. Обсяги двосторонньої торгівлі товарами та послугами між Україною та Німеччиною зростають від 2016 року. Через два роки дії ЗВТ торговельний оборот між країнами зріс на 12,9% і становить 9,1 млрд. доларів. Експорт товарів і послуг зріс на 21,7% до 2,8 млрд. доларів, тоді як імпорт зріс на 9,5%, сягнувши 6,3 млрд. доларів. Станом на грудень 2020 року експорт становив понад 1 млрд 875 млн доларів, а імпорт ‒ 4 млрд 817 млн доларів.

Щодо інвестицій, то ситуація не райдужна, адже станом на жовтень 2020 року можна спостерігати відтік грошей (-379 млн доларів) з боку Німеччини. Це найбільший показник серед країн Європи, які забирали свої кошти з України. Своєю чергою наша країна вклала у німецьку економіку 1,4 млн доларів.

Нагадаємо, що за даними МЗС, протягом 2018 року кумулятивний обсяг прямих інвестицій з Німеччини в економіку України склав 1 млрд 668 млн. доларів. Тоді Німеччина посідала четверте місце серед країн-інвесторів.

Найбільший обсяг інвестицій з Німеччини в Україну скерований у промисловість, гуртову та роздрібну торгівлю, ремонт автомобілів і мотоциклів, транспорт, складування, поштові та кур'єрські послуги, фінансову та страхову діяльність, сільське, лісове та рибне господарство.

Торгівля з ЄС: чи зміняться умови для постачальників українських товарівРозширення квот для українських постачальників – не вигідно ЄС, тому розраховувати на зміни економічної співпраці не варто, вважає експерт.

Польща. Експорт у 2020 році становив 2 млрд 961 млн доларів, імпорт – 3 млрд 678 млн доларів. Польща лишається одним із найбільших торговельних партнерів України (після Китаю, Німеччини та РФ).

На початку пандемії коронавірусу в березні український експорт до Польщі лише незначно знизився на – 0,5% (вперше за останні кілька років, при цьому у лютому український експорт до Польщі ще зростав (на 2,3%) на тлі початку скорочення обсягів українського експорту до низки інших країн ЄС), тоді як обсяг українського експорту до Німеччини скоротився на 20,5%.

При цьому обсяг українського експорту послуг до Польщі зріс на 12,1% і склав 98,8 млн дол (3,5% від загального обсягу експортованих послуг та 6-те місце серед найбільших ринків для українського експорту послуг у світі), а імпорт зріс на 7,2% і склав 48,8 млн дол. (3,5% від загального обсягу) за позитивного для України сальдо на рівні 50 млн дол.

Відповідно, загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами і послугами з Польщею за результатами І кварталу 2020 року перевищив 1,9 млрд дол.

Прямі інвестиції з Польщі становили 71,2 млн грн. Україна взагалі не вкладала кошти в економіку сусідньої країни.

Білорусь. У 2020 році спостерігається відтік інвестицій з Білорусі в розмірі 3,7 млн дол. Натомість українські прямі інвестиції склали 2,1 млн дол. Експорт товарів у грошовому виразі становив 1 млрд 203 млн 800 тис. дол., імпорт – 2 млрд 565 млн дол.

Австрія. За даними МЗС, Австрія входить у десятку країн серед найбільших іноземних інвесторів української економіки. Обсяг австрійських інвестицій станом на 1 січня 2019 року становив понад 1 млрд дол. У 2020 році прямі вкладення становили 181,4 млн дол.

Станом на 01.01.2019 Україна інвестувала в її економіку 5,1 млн. дол. Дані про те, скільки грошей вклала наша країна в 2020 році виявилися конфіденційними.

Найбільше прямих інвестицій в українську економіку у 2020 році вклали Швейцарія (347,4 млн дол.) та Швеція (115,9 млн дол.).

Відтік прямих інвестицій з України в 2020 році стався з таких європейських країн: Греція (-8,8 млн дол.), Ірландія (-2,9 млн дол.), Іспанія (-1,7 млн дол.), Кіпр (-1 млрд 131 млн 300 тис. дол.), Латвія (-0,4 млн дол.), Нідерланди ( -158,6 млн дол.), Португалія (-0,1 млн дол.), Румунія (-2,8 млн дол.), Хорватія (-2 млн дол.).

До слова, Україна хоч і не виводила своїх коштів, але також не вкладала грошей в економіки цих країн, за винятком Кіпру (1 млрд 92 млн дол.), Латвії (74 млн дол.), Нідерландів (3,8 млн дол.).

Раніше «Слово і діло» досліджувало, як змінився імпорт та експорт за чотири роки дії договору про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Також ми писали, що станом на середину січня 2021 року право експорту до країн Євросоюзу мають понад 360 українських підприємств, які виробляють продукцію тваринного походження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: