Вітренко призначений головою «Нафтогазу» незаконно – НАЗК

Розпорядження Кабміну про призначення голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка і контракт з ним повинні бути скасовані як незаконні.

Про це йдеться у приписі голови НАЗК Олександра Новікова, передає пресслужба відомства у вівторок, 15 червня.

Як повідомляється, НАЗК провело моніторинг дотримання вимог закону «Про запобігання корупції» колишнім заступником міністра енергетики Юрієм Вітренком, який зараз обіймає посаду голови правління НАК «Нафтогаз України».

«З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення», - звертають увагу в НАЗК.

За результатами моніторингу НАЗК виявило, що Вітренко цю норму закону порушив.

«Адже під час виконання повноважень заступника міністра (в. о. міністра енергетики) в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК «Нафтогаз України»», - сказано в повідомленні.

Відповідно, підсумували в НАЗК, таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції»).

Нагадаємо, Вітренко офіційно став очільником «Нафтогазу» 29 квітня.

У середині травня Вітренко підписав офіційний контракт для вступу на посаду голови НАК.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО