В Україні видають свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: що це і чим відрізняється від COVID-паспортів

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що українці, які отримали дві дози вакцини проти коронавірусу за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Цей документ працює у світі давно, і він не ідентичний COVID-паспорту або сертифікату, який тільки розробляють в Україні і Євросоюзі. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Що таке свідоцтво про вакцинацію і як його отримати

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам, затвердженим ВООЗ в 2005 році. У такі свідоцтва ще до пандемії коронавірусу вносили дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань.

Зараз в Україні отримати таке свідоцтво можуть громадяни, які повністю прищепилися проти COVID-19 вакциною, схваленою Всесвітньою організацією охорони здоров'я. У нас в країні це Pfizer, CoronaVac і AstraZeneca декількох виробників.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію заповнюється українською, а також англійською або французькою мовами. Видавати його будуть у паперовій формі. У свідоцтві будуть такі дані:

  • прізвище та ім'я пацієнта латинськими літерами;

  • дата отримання обох доз вакцини;

  • назва використаної вакцини;

  • офіційний штамп закладу охорони здоров'я;

  • підпис лікаря і пацієнта (або його уповноваженого представника).

Термін дії свідоцтва – один рік з можливістю продовження. «Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі відразу після щеплення другий дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема у сімейного лікаря, для пред'явлення за потреби під час перетину державного кордону», – заявили в МОЗ.

Якщо у людини є абсолютні протипоказання до вакцинації від COVID-19, замість свідоцтва на вимогу пацієнта можуть видати письмове роз'яснення українською або англійською мовою з переліком підстав для такого рішення.

У Facebook вдалося знайти, як виглядають свідоцтва про вакцинації, які почали видавати в Україні.

Свідоцтво про вакцинацію і COVID-паспорт: у чому різниця

У Міністерстві охорони здоров'я також пояснили, чим Міжнародне свідоцтво про вакцинацію відрізняється від COVID-паспорта, який готуються запровадити в Україні і ЄС. Отже, «ковідний паспорт»:

  • розробляється в Україні за зразком Digital Green Certificate ЄС і Smart Vaccination Certificate ВООЗ;

  • буде запущений в липні, орієнтовно через 10-14 днів після запровадження аналогічних в Європі;

  • буде містити інформацію не тільки про вакцинацію, а й про негативні результати ПЛР-тестів або про одужання після коронавірусу;

  • буде видаватися як в електронній, так і в паперовій формі, містити QR-код;

  • буде у двох версіях: для внутрішнього використання в Україні і для виїзду за кордон.

Куди можна поїхати з Міжнародним свідоцтвом про вакцинацію

Поки що незрозуміло, що робити з отриманим паперовим свідченням про вакцинацію. У Міністерстві закордонних справ нещодавно говорили, що Угорщина, Молдова, Грузія і Туреччина можуть першими почати визнавати ці довідки.

Але натепер у жодних угодах ця домовленість не зафіксована. Хоча прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що це станеться «найближчим часом».

Що відомо про розроблення COVID-паспорта в Україні

Країни Європейського Союзу планують з 1 липня запустити COVID-паспорти. Аналогічний документ видаватиме і Україна. Міністр Кабміну Олег Немчінов сьогодні спрогнозував можливі терміни: «Затвердить Європа, і ми зможемо протягом 10-14 днів затвердити його у нас. Після цього можна буде вводити».

Наприкінці травня прем'єр Шмигаль повідомив, що Україна і ЄС досягли «політичної домовленості» про взаємне визнання паспортів вакцинації. Єдине питання зараз полягає в тому, паспорти з якими вакцинами визнають в ЄС (адже не всі вакцини, навіть схвалені ВООЗ, визнають в Європі).

Електронний COVID-сертифікат можна буде оформити через додаток «Дія», а в паперовій формі отримати в установах охорони здоров'я. Там буде інформація про те, якою вакциною щеплена людина, дані про наявність негативного результату тесту на коронавірус або про наявність антитіл.

Крім того, нещодавно стало відомо, що в Україні можуть запровадити і внутрішню версію сертифікату про вакцинацію. Його можуть використовувати, наприклад, для відвідування масових заходів або застосовувати в регіонах «червоної зони». «Тоді ми вже не будемо закривати геть усі громадські заклади. Якщо в закладі персонал щеплений або у них є антитіла, ми його не закриємо і будемо пускати туди вакцинованих людей. Якщо епідемічна ситуація вимагатиме закриття торговельних центрів або громадського транспорту – ми їх закриємо для тих, хто не вакцинований. Всі ці приклади дуже умовні, але якось так повинно бути», – розповіли в МОЗ.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про те, в які країни і за яких умов можуть поїхати українці.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО