США не скасували санкції «Північного потоку-2», а лише поставили їх на паузу – Зеркаль

США не скасували санкції по «Північному потоку-2», а всього лише поставили їх на паузу. Тому не варто виключати варіанту, при якому санкції будуть відновлені, а то і посилені.

Про це заявила колишня заступник міністра закордонних справ України, ексрадниця голови правління НАК «Нафтогаз України» Олена Зеркаль в інтерв'ю «Європейській правді».

«Я думаю, що вони санкції не викреслили. Зняли санкції тимчасово як можливість застосування до консорціуму і до голови цього консорціуму. Це не означає, що їх не можна відновити в будь-який момент», - сказала Зеркаль.

За її словами, в Німеччині немає жодного інструменту, який дозволив би швидко та ефективно ввести мораторій на добудову ПП-2. Зеркаль вважає, що санкції США є єдиним ефективним інструментом, який міг би зупинити будівництво російського газопроводу.

«Потенційно навіть «Газпром» може потрапити під санкції», - зазначила вона. За її словами, США можуть притиснути можливості фінансування, кредитні лінії та можливості отримання додаткових виходів на біржу для російського монополіста. А в цілому, доля ПП-2 вирішиться під час зустрічей президента США Джозефа Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським.

Раніше Держдеп США оголосив про припинення санкцій проти Nord Stream 2 AG. Однак, з наступного дня США наклали санкції на 13 російських судів, що беруть участь в реалізації проєкту, і ряд російських організацій.

Нагадаємо, 21 травня Верховна рада прийняла постанову, в якій просить Палату Представників і Сенат Конгресу США 117-го скликання застосувати всі законні способи для «повної та незворотної зупинки будівництва газопроводу» в рамках проєкту «Північний потік-2», а саме - ввести санкції проти всіх учасників російського геополітичного проєкту Nord Stream AG.

Президент Володимир Зеленський впевнений, що Росія повністю припинить транзит газу через Україну після добудови та запуску газопроводу «Північний потік-2».

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО