Підраховані збитки України через запуск «Північного потоку-2»

Запуск російського газопроводу «Північний потік-2» призведе до того, що Україна щорічно втрачатиме 5-6 млрд доларів - це будуть прямі та непрямі втрати, якщо транзит по території України припиниться.

Про це в інтерв'ю ExPro заявив голова Оператора ГТС Сергій Макогон.

За його словами, залишається лише надія на те, що санкції зможуть зупинити будівництво «Північного потоку-2», оскільки й досі немає компромісного варіанту, який був би вигідний Україні.

«1,5 млрд доларів ми заробляємо на транзиті. Якщо газ піде через «Північний потік-2», у нас він автоматично подорожчає, так як вартість транспортування із Німеччини буде дорожчою. Це ще близько 2-3 млрд доларів втрат для економіки. Крім того, додаткові субсидії, оскільки газ подорожчає. Я оцінюю прямі й непрямі втрати України від запуску «Північного потоку-2» в 5-6 млрд доларів на рік», - заявив Макогон.

Він також зазначив, що в разі запуску газопроводу і зупинки транзиту по Україні газ здорожчає приблизно на 50 доларів за тисячу кубометрів, оскільки вартість транспортування в Україну зросте. А якщо подорожчає газ, то зростуть ціни й на весь український промисловий експорт.

Нагадаємо, екологи в Німеччині оскаржать будівництво «Північного потоку-2».

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО