Лазебна заявила про проблеми з перерахунком пенсій для військових

В Україні виникли проблеми з перерахунком пенсій для колишніх військовослужбовців. Програма підвищення пенсій для відставних військових потребує виправлення.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Питання пенсійного забезпечення військовослужбовців - це проблема. У законі є чітка норма, що як тільки підвищиться грошове забезпечення чинним військовим, повинна підвищуватися пенсія колишнім військовим. Що було зроблено у 2018 році: взяли за 16-й і 17-й рік суму, яку повинні були надати, і дали її у розстрочку на кілька років», — розповіла вона.

Через це, за словами Лазебної, потрібно заново робити всі розрахунки.

«Зараз, коли кажуть, що зроблені перерахунки пенсій військовим... Нічого не зроблено - потрібно сідати, розбиратися, писати закон і виправляти ситуацію. Але це дуже дорога програма. Але в країні війна, і потрібно показувати правду, де несправедливо були позбавлені... І потрібно закладати в бюджеті, щоб виконувався закон», - сказала вона.

Нагадаємо, в Україні 68,5% громадян впевнені в тому, що пенсію їм у старості має забезпечувати держава та уряд. Тільки 18,8% вважають відповідальними насамперед самих себе.

Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО