В МЗС відреагували на дозвіл Британії заходити своїм кораблям в порти Криму

Британія не послаблювала санкції проти Росіїї, а рішення Лондона, яке дозволяє британським кораблям в екстрених ситуаціях користуватися портами в окупованому Криму, є частиною процесу перенесення європейських санкційних режимів на національне законодавство Британії.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі «Інтерфакс-Україна».

За його словами, інформація про нібито послаблення санаційного режиму, яку поширюють російські ЗМІ, є черговою інсинуацією.

«Російські ЗМІ тиражують «новину» про «послаблення» Великобританією режиму санкції відносно Криму. Насправді це - видавання бажаного за дійсне», - заявив Ніколенко.

Він пояснив, що 1 січня 2021 року Великобританія вийшла зі складу Європейського Союзу. Вже як не держава-член, Сполучене Королівство розпочало процедуру перенесення європейських санкційних режимів, в тому числі стосовно РФ, у власне національне законодавство.

«Загальна ліцензія британського Міністерства фінансів для морських портів Криму відтворила санкційний відступ з рішення Ради ЄС 2014/145/CFSP. Такий відступ існує з 2017 року. І раніше була можливість здійснення розрахунків за основні потреби в кримських портах, зокрема придбання харчових продуктів, ліків, оплату лікування. Ні про які інші нововведення не йдеться», - зазначив речник МЗС.

Він нагадав, що 1 січня 2021 року набула чинності угода про стратегічне партнерство між Україною і Великобританією.

«Сполучене Королівство залишається одним з найпотужніших і найбільш послідовних партнерів України у світі, продовжує надавати вагому політичну і практичну підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави в контексті протидії російській агресії. Великобританія також є одним зі світових лідерів в питанні введення і збереження міжнародних санкцій проти РФ. Отже, розглядаємо повідомлення про нібито ослаблення Лондоном санкцій проти Росії як чергові російські інсинуації», - підкреслив Ніколенко.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що британський уряд дозволив своїм суднам заходити до кримських портів в екстрених ситуаціях.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО