Тотальна мобілізація: як може здійснюватися призов жінок і чоловіків у разі потреби

Олександр Мусієнкополітичний експерт

**У разі нападу Росії на Україну з боку окупованого нею Криму почнеться повномасштабна війна, мобілізовувати будуть всіх, як чоловіків, так і жінок. Про це раніше заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню «Фокус». У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олександр Мусієнко зазначив, що законодавство України передбачає тотальну мобілізацію у разі забезпечення оборонних завдань під час воєнного стану. **

«Звичайно, певні умови до цього є щодо планів з тотальної мобілізації. Ще з 2014 року, коли оцінювали ступінь і ризики, які можуть бути внаслідок російської агресії і якщо буде потреба, може бути оголошена мобілізація не тільки чоловіків відповідного віку. Зокрема, у нас визначено у законі України про режим воєнного стану і в ньому передбачається такий пункт, як мобілізація населення не просто для обов’язкової служби, а для забезпечення потреб Збройних сил та інших потреб для оборони держави. Це робота, трудова повинність, це забезпечення цілодобової роботи підприємств, зокрема сектору ВПК», ‒ сказав Мусієнко.

Експерт пояснив, зазвичай, за таких умов, мобілізація відбувається так: частина населення йде служити у Збройні сили, а частина – забезпечує військові потреби на підприємствах.

«Це відбувається наступним чином: розгортаються відповідні призовні пункти, комісії, військові комісаріати, органи місцевого самоврядування, тобто, оголошується режим воєнного стану. Ці органи в таких умовах забезпечують проведення призову. Другий момент – визначаються потреби й підприємства, які необхідно посилити. Третій момент – під потреби ЗСУ може бути мобілізований приватний автотранспорт, окремі будівлі тощо», ‒ пояснив він.

За словами Мусієнка, навіть у теперішніх умовах в лавах Збройних сил усе більше жінок.

«Навіть якщо подивитися на контрактну форму служби, то в нас дійсно служить багато жінок. Це не так багато, як в країнах Європи. Якщо ми говоримо про модель призову, а не контракт, то поки що незрозуміло, чи в нас цей призов взагалі збережеться, бо кажуть, що буде реформа й перехід на контракт, з іншого боку, можливо, збережеться й призов. Тому, чи будуть підлягати призову жінки в майбутньому, буде більш зрозуміло, коли визначиться саме модель», ‒ пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив, що заступник керівника Офісу президента Олег Татаров повинен «йти і доводити свою непричетність» до корупційних злочинів, які йому закидають.

Також ми писали, що глава держави підписав закон про відновлення відповідальності за брехню в деклараціях.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО