«Січневий» локдаун: як бізнесу підготуватися до чергових обмежень

Руслан Бортникполітолог

Локдаун в Україні може розпочатися уже на початку наступного року – в січні. Рішення про це найближчим часом має бути повідомлене офіційно. У коментарі «Слово і діло» політолог Руслан Бортник відзначив, що за такого сценарію бізнес постраждає менше, однак підготуватися до нових обмежень можливо завчасно.

«Три тижні карантину коштує 1% ВВП – це кілька мільярдів доларів. Влада перенесла це рішення на січень, бо це буде дешевше. Очевидно, що збитки будуть, однак значно менші. Тому що робота в січні менш активна, ніж у передсвятковий період. По-друге, і вплив на пандемію буде менший і це – негативна сторона, бо люди в будь-якому разі в цей період вдома зі своїми родинами. Тому для бізнесу – негативу менше, але менше і для боротьби із коронавірусом», ‒ сказав Бортник.

Експерт вважає, якщо кількість випадків коронавірусу продовжуватиме зростати, то влада зважиться на посилення заходів і в подальшому.

«Треба зробити ключові закупівлі, вирішити справи й підготуватися до того, що у січні не буде можливості багато чого зробити. Все, що можна – треба зробити завчасно, вирішити побутові питання. Саме для цього і ухвалили, що влада повинна попереджати завчасно про карантин», ‒ сказав експерт.

Політолог зазначив, що це рішення – компромісне, але вихід з карантину може також бути складним.

«Це рішення можна назвати політико-економічним компромісом, бо для бізнесу найгарячіша пора ‒ у грудні. Тому, якби локдаун запровадили у грудні, це була би суттєва шкода для бізнесу. Очевидно, це мало б наслідки і для громадської думки і, у результаті, вплинуло б на ставлення українців до влади», ‒ сказав Бортник.

Нагадаємо, сьогодні голова МОЗ Максим Степанов заявив, що в грудні, швидше за все, локдаун запроваджувати не будуть.

Карантин можуть посилити на початку січня на три тижні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО