Відтермінування РРО: експерт пояснив, чому протести підприємців триватимуть

Олексій Якубінполітолог

У вівторок, 1 грудня, Верховна рада відклала запровадження касових апаратів для ФОПів. Документ відтерміновує до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для підприємців, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін відзначив, що детінізація економіки здебільшого стосується малих підприємців, а не великих гравців, тому ситуація лишиться напруженою.

«Одна з ключових причин ‒ не те, що «спрощенці» не зацікавлені сплачувати податки, ситуація пов’язана із тим, що в нас зараз криза з коронавірусом, яка має економічні наслідки і для тих хто працює. Так само є частина людей, в яких виникає питання, чому виводити економіку із тіні починають саме з них, а не з великих офшорів. Тобто, підприємці незадоволені, що ситуація політизується, тим паче в умовах кризи», ‒ сказав Якубін.

Політолог додав, що протестувальники ще від самого початку вимагали звернути увагу саме на політичний момент.

«Я думаю, що така боротьба має починатися із ключових гравців. ФОПи тут не є причиною. Чи заспокоївся протест – це велике питання», ‒ додав він.

Якубін вважає, що протести підприємців триватимуть і далі.

«Підприємцям не подобалося багато пропозицій, які були винесені в закон. В принципі, те, що Верховна рада ухвалила рішення про відтермінування, як мінімум, це заспокоїть частину людей. В цілому, це буде сприяти певній деескалації», ‒ відзначив експерт.

Нагадаємо, підприємці знову протестували під стінами Верховної ради.

Раніше президент подав законопроєкт про відтермінування касових апаратів для ФОПів.

Як відомо, 17 листопада Верховна рада провалила законопроєкт №4313-д про відтермінування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців.

«Слово і діло» розповідало, як користуватися програмним РРО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО