Підтримка ФОПів: чи врятує підприємців 8 тисяч гривень від держави

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

**Найближчим часом до ВР буде подано законопроєкти для допомоги бізнесу й економічної підтримки громадян у зв’язку з посиленням карантину. Про це заявив президент Володимир Зеленський. Зокрема, ФОПи та наймані працівники, чия діяльність потрапляє під закриття через обмеження, отримають 8 тисяч матеріальної допомоги. У коментарі «Слово і діло» економіст Андрій Новак відзначив, що в умовах економічної кризи раціональний перерозподіл фінансових ресурсів та витрат дав би більше користі малим підприємцям, аніж одноразові виплати.

«На сьогодні та фінансова допомога ФОПам та громадянам, які вимушено не працюють, то як насмішка, а не спроба допомогти. Бо така сума на сьогодні на 20% менше, аніж середня зарплата в Україні у понад 10 тисяч гривень. Водночас, під час карантину «вихідного дня» кожен підприємець, який зіткнувся з відчутними обмеженнями у ці дні, втрачає набагато більше», — сказав Новак.

Зеленський анонсував виплати ФОПамГлава держави Володимир Зеленський повідомив, що підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, виплатять по 8 тисяч гривень.

Економіст додав, що масштаб підтримки, запропонований владою, не спроможний реально розв'язати проблеми підприємців і насправді імітує турботу про людей, які зазнають збитків.

«До того ж, ця допомога запропонована уже на восьмому місяці обмежень, які діють в Україні. Виходить так, що якщо розбити на попередні місяці – це по одній тисячі гривень на місяць. Чи можна це вважати підтримкою? Очевидно, що ні. Насправді, це глузування з українського підприємця», — вважає Новак.

Експерт пояснив, що бюджетні ресурси мали би бути розподілені більш раціонально.

«Кошти, наприклад, які були використані на «Велике будівництво», щонайменше, могли би витрачатися доречніше, зокрема, і на підтримку підприємців, які постраждали від карантинних обмежень. Також варто було би переглянути кошти, передбачені на утримання влади на наступний рік, їхній розмір збільшили на 40%. Як мінімум, ці витрати можна було би залишити на рівні цього року», — пояснив експерт.

Нагадаємо, глава держави Володимир Зеленський повідомив, що підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, виплатять по 8 тисяч гривень.

Раніше Міністерство цифрової інформації представило нові послуги додатку «Дія».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: