Зимові свята: чи відзначатимуть українці Новий рік із розмахом

Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

В уряді очікують, що карантин «вихідного дня» має дати результат уже за 2-3 тижні. Водночас наближаються новорічні свята, і, ймовірно, обмеження діятимуть і у святковий період. У коментарі «Слово і діло» економіст Дмитро Яблоновський висловив думку, що українці не відзначатимуть Новий рік із розмахом саме через те, що більшість розваг буде просто недоступною.

«Економічна криза і коронавірус вплинули на доходи українців дуже нерівномірно. Скільки люди готові витратити на святкування також залежатиме від того, як буде вирішене питання із бюджетними виплатами, оскільки в нас зараз дефіцит бюджету. З іншого боку, є й бізнеси, які абсолютно нормально себе почувають. І там люди матимуть змогу витратити достатньо грошей на святкування, тому я не думаю, що буде якийсь окремий сценарій», — сказав Яблоновський.

Економіст пояснив, що у новорічні свята може статися так, що не буде фізичної можливості витратити гроші.

«Абсолютно інша річ – це пандемія. Ми не знаємо, як працюватимуть заклади, кав'ярні, ресторани, чи будуть дозволені корпоративи. Тому з точки зору фінансових можливостей – вони будуть, а з точки зору фізичних – це велике питання. Зараз у нас карантин «вихідного дня», але що буде в той період важко сказати, тому це не лише економічне питання. Якщо фізично немає змоги витратити гроші, то яка різниця, чи є у вас ці гроші, чи ні. Розмаху не буде не через те, що коштів немає, а через те, що більшість розваг недоступна», — сказав експерт.

Нагадаємо, 16 листопада Рада провалила голосування за скасування карантину «вихідного дня».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО