Демарш бізнесу: як Кабмін має реагувати на відмову дотримуватися карантину

Тарас Загороднійполіттехнолог
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Уряд 11 листопада запровадив по всій країні карантин «вихідного дня». Жорсткі обмеження діятимуть лише в суботу та неділю. Водночас, цим рішенням невдоволені представники великого бізнесу. Так, один із магазинів-гігантів розмістив у соціальній мережі повідомлення, що графік роботи змінюватися не буде. У коментарі «Слово і діло» політолог Тарас Загородній пояснив, попри те, що нові обмеження є спірними, уряд має вплинути на бізнес, який відмовляється дотримуватися правил, бо їх почнуть ігнорувати всі. Юрист Микола Хавронюк додав, що підприємці, які не погоджуються із режимними вимогами, мають вирішувати це питання в суді.

«Учорашні заяви в соціальних мережах компанії «Епіцентр» — це знущання, звісно. Вони показали, що великий бізнес не збирається підкорятися уряду. Це означає, що малий бізнес також не буде дотримуватися нових правил», — вважає Тарас Загородній.

Політолог наголосив, якщо уряд не знайде важелів впливу на великий бізнес щодо дотримання правил, то карантин почнуть ігнорувати всі.

«Загалом, й сам карантин доволі сумнівний, й ця ідея дуже дивна. Тобто зараз, до суботи, всі ресторани переповнені, а на вихідних – різко припиняють усі працювати. Це з якою метою? Це абсолютно нефахове рішення. Весь цей час нічого не робилося, щоб забезпечити умови, щоб переконати людей користуватися масками, а тепер таким чином вони реагують», — додав він.

За його словами, попри те, що карантин «вихідного дня» видається малоефективною ідеєю, дотримуватися правил повинні всі.

«Але повинне бути вольове рішення, бо якщо є постанова уряду, то всі виконують цю постанову, хай там як», — вважає експерт.

Юрист Микола Хавронюк додав, що реакція уряду повинна бути жорсткою.

«Уряд має діяти в таких випадках жорстко. Має бути передбачена санкція, визначена законом. Великий бізнес деколи дозволяє фантастичні закиди уряду, але я вважаю, що вони не праві тому, що тим самим подають поганий приклад. Певен, що Національна поліція має адекватно на це реагувати і штрафувати тих керівників закладів, які порушують встановлені режимні правила», — сказав Хавронюк.

Вважає, що у разі незгоди підприємці мають йти до суду.

«Якщо вони не погоджуються, вони можуть це оскаржити, але рішення в таких випадках має приймати суд», — пояснив юрист.

Нагадаємо, поліція під час перевірки в Києві виявила декілька ресторанів, що працювали попри карантин.

Також виявила порушення закону з боку двох будівельних гіпермаркетів.

Раніше Степанов пояснював, чому Україна може виділити щонайбільше 52 тисячі ліжок для хворих на коронавірус.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО