Карантин «вихідного дня»: чи дотримуватимуться українці нових правил

Сергій Биковполітичний експерт

Кабінет міністрів найближчим часом проголосує за запровадження на території України карантину «вихідного дня», як стверджують у МОЗ. Відповідно до нових правил, обмеження діятимуть тільки у суботу та неділю. У коментарі «Слово і діло» політолог Сергій Биков відзначив, що нові штрафи за неносіння масок матимуть більший ефект, аніж нові обмеження.

«Я сумніваюся, що карантин «вихідного дня» матиме ефект й щось там послабить. Я прихильник більш жорстких заходів, щоби дійсно люди не виходили на вулицю і не контактували. Карантин «вихідного дня» цього не вирішує повною мірою. Наприклад, у низці європейських країн запровадили комендантську годину, у Словаччині взагалі провели національне тестування. Люди, які добровільно не пройшли цей тест, не можуть відходити від свого будинку на велику відстань. Тобто, ефективні жорсткі рішення, які не зупинили би економіку – існують», — сказав Биков.

Биков додав, що запровадження штрафів за неносіння масок матиме більший ефект, ніж карантин «вихідного дня».

«Не впевнений, що якийсь реальний результат від цього буде. Людей дисциплінують штрафи та невідворотність покарання. Штрафи за неносіння масок – це правильний крок, адже люди мають чітко розуміти межу відповідальності», — додав експерт.

Водночас, за словами Бикова, повернення тотальних обмежень є недоречним.

«Повний локдаун теж не потрібен, але запроваджувати якісь більш жорсткі заходи, щоби зменшити активність та підвищити відповідальність – важливо. Зараз необхідно максимально популяризувати віддалену роботу, щоби люди могли працювати і дуже добре, що Верховна рада ухвалила відповідний закон», — сказав політолог.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський сьогодні заявив, що карантин «вихідного дня» триватиме кілька тижнів.

У МОЗ пояснили суть карантинних заборон на вихідних.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО