Карантинні санкції: чи знизяться темпи поширення COVID-19

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Верховна рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт про штрафи за неносіння масок в громадських місцях і транспорті. Зокрема, їх виписуватимуть за тим же принципом, що й за порушення правил дорожнього руху. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігор Петренко відзначив, що грошове покарання за недотримання санітарних правил може підвищити рівень свідомої поведінки людей під час пандемії.

«Іншого виходу немає, оскільки самосвідомість громадян є дуже низькою. Якщо люді і використовують маски, то не за призначенням, надягають неправильно чи взагалі не носять. Але маска залишається основним запобіжником проти вірусу. Це в рази скорочує поширення інфекції, тому якщо немає свідомого ставлення, то треба застосовувати примусові заходи», — сказав Петренко.

Петренко додав, штрафи потрібні передусім для того, щоби підвищити рівень свідомості громадян.

Малюська уточнив, чи штрафуватимуть за відсутність маски на вулиціЗа відсутність маски на вулиці штрафувати не мають наміру. Також штрафи не платитимуть неповнолітні.

«У даному разі – це невеликі штрафи. Від 170 до 255 гривень, але таким чином можна поліпшити ситуацію. Я думаю, що це реально, але на всіх українців штрафів та поліцейських забракне. І поліцейські не займатимуться лише цим, тому нам самим треба розуміти, навіщо потрібні маски», — наголосив Петренко.

Петренко додав, що вплинути на всіх порушників неможливо.

«Якщо ми не хочемо повернення до тотального локдауну, то треба мінімізувати ризик захворюваності, а без носіння масок це неможливо», — вважає Петренко.

Раніше очільник МОЗ Максим Степанов звернувся із закликом до парламенту підтримати даний закон.

Крім того, у міністерстві не виключають запровадження карантину «вихідного дня».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: