Постачання води до Криму: як Росія тисне на Україну в гуманітарних питаннях

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Близько трьох десятків сіл на півночі тимчасово окупованого Криму опинилися без водопостачання внаслідок того, що в регіоні пересохли свердловини. Водночас у коментарі «Слово і діло» політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко відзначив, що тема скрутної гуманітарної обстановку на окупованому півострові сплановано з’являється в інформаційному просторі, щоб тиснути на українську владу щодо відновлення постачання води на півострів всупереч положень міжнародного гуманітарного права.

«Це речі взаємопов’язані. Обговорення, яке відбувається без кінця про постачання води в Крим й те, що час від часу з’являються новини про те, що в Криму гуманітарна катастрофа – це просто медійний тиск на Україну. Ситуацію спеціально підігрівають», – сказав Мусієнко.

Він додав, що Росія навмисно підігріває тему подачі води в Крим, щоб тиснути на Україну інформаційно.

«Питання в тому, що може зробити Україна. Якщо Україна діє в рамках норм міжнародного права, зокрема, в рамках міжнародного гуманітарного права, то ми повинні виходити з норм Женевської Конвенції ,в якій говориться про те, що держава-окупант бере на себе зобов’язання утримувати окуповані території», – додав він.

На думку Мусієнка, у разі важкої ситуації, Росія, як держава-окупант, може офіційно звернутися до української влади із відповідним запитом.

«По-перше, якщо держава-окупант не бере на себе таку відповідальність, то хай залишає окуповану територію. Звичайно, туди повернеться українська влада і питання буде вирішено. По-друге, можливий ще інший варіант. Російська влада може звернутися до української влади з офіційним проханням, а не тиснути інформаційно. Про те, що вони не можуть забезпечити півострів водою. Це має бути офіційний запит держави-окупанта. Тоді, так, тоді можна про щось говорити», – сказав він.

Нагадаємо, в ООН заявили, що відповідальність за водопостачання до Криму повністю лежить на Росії.

Також ми писали, що на півострові оголошують третій рівень обмежень водопостачання.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО