Результати переговорів ТКГ: чи можливе спільне патрулювання в зоні обстрілу

Сергій Грабськийвійськовий експерт

У середу, 9 вересня, відбулося позачергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції. Сторони обговорили, як не допустити зриву перемир'я на Донбасі. Учасники ТКГ домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський у коментарі «Слово і діло» відзначив, що спільне патрулювання сторін конфлікту неможливе на нинішньому етапі протікання конфлікту і до рішення вникає багато запитань.

«Це виконати неможливо. Тут виникає більше запитань, ніж відповідей. Насамперед: хто біде здійснювати патрулювання, хто на це має мандат і хто забезпечить безпеку персоналу. При проведенні подібних заходів у форматі таких операцій сторони конфлікту підписують спільну угоду, де прописується порядок проведення такої операції. І це вдається дуже рідко. Тому виникає питання: хто фізично буде здійснювати це патрулювання. Україна з ким? Незрозуміло. Самопроголошені республіки не є стороною конфлікту. Росія буде проводити? Малоймовірно. ОБСЄ? Вони не мають на це ніяких повноважень. Тому виникає питання, в який спосіб це буде здійснюватися», – сказав Грабський.

Експерт підкреслив, що в будь-якому разі представники самопроголошених республік не зможуть брати участь у патрулюванні, бо вони не є стороною конфлікту.

«Припустимо, що від тієї сторони представники незаконних збройних формувань будуть долучатися до патрулювання. Обов’язок правоохоронних органів при появі особи, яка може бути підозрюваною або обвинуваченою у військових злочинах на території України – негайно її затримати та доставити до відповідних місць, де з нею будуть проводитися слідчі дії. По-іншому – неможливо», – пояснив Грабський.

У зв’язку з цим, на думку експерта, таке рішення говорить про інший етап перебігу конфлікту.

«ОБСЄ підкреслювало, що жодних порушень у районі обстрілу не було. Тому виникає питання: для чого це робиться взагалі. Це тільки те, що на поверхні. Такі патрулювання – це зовсім інший етап конфлікту, коли відповідальність переходить до третьої сторони», – зазначив Сергій Грабський.

Нагадаємо, Україна скликала термінове засідання Тристоронньої контактної групи через заяви Пушиліна, який «розпорядився» відкрити вогонь на Донбасі 7 вересня.

Однак після цього бойовики двічі переносили дату відкриття вогню по позиціях ВСУ, а також припинили погрози.

Також повідомлялося, що через порушення перемир'я з боку окупантів загинув боєць ООС.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО