Україна більше не планує змінювати закон про освіту – Кулеба

Україна після виконання рекомендацій Венеціанської комісії не має наміру більше змінювати закон «Про освіту» на вимогу інших країн.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у вівторок, 8 вересня, на спільній прес-конференції з главою МЗС Румунії Богданом Ауреску.

«Коли закон «Про освіту» було ухвалено, Венеціанська комісія Ради Європи висловила ряд зауважень до нього, Україна внесла зміни в цей закон і виконала рекомендації Венеціанської комісії. Ми не плануємо більше міняти цей закон, щоб задовольняти вимоги тих чи інших країн», - сказав Кулеба.

У той же час, за його словами, українська сторона налаштована забезпечити імплементацію цього закону таким чином, щоб інтереси України і, зокрема, в цьому випадку інтереси Румунії, були захищені.

«Хочу ще раз підкреслити, що для мене румунська меншість в Україні є нашим надбанням, тому ми будемо працювати таким чином, щоб румуни в Україні залишалися румунами, але при цьому залишалися інтегрованими в наше суспільство», - додав Кулеба.

Він також нагадав, що перехід на нову систему освіти для шкіл з мовою викладання національних меншин перенесений на 2023, і ще є час, щоб забезпечити адаптацію.

Нагадаємо, Венеціанська комісія дала оцінку резонансному закону про освіту в грудні 2017 року.

А КСУ визнав конституційним закон про освіту в 2019 році.

При цьому повідомлялося, що Угорщина ігнорує висновок Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО