КСУ ухвалив рішення щодо закону про освіту

Читать на русском
Конституційний Суд визнав правомірним закон про освіту, через який триває конфлікт України з Угорщиною.

Закон України Про освіту відповідає Конституції України.

Про це йдеться в рішенні Конституційного Суду України, яке оприлюднила пресслужба суду в середу, 17 липня, пише «Слово і Діло».

Конституційний Суд прийняв рішення у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України Про освіту від 5 вересня за №2145-VIII, визнавши його таким, що відповідає Конституції України (є конституційним).

«Дослідивши закон в аспекті забезпечення балансу між вивченням і застосуванням державної мови і вільним розвитком, використанням, захистом мов національних меншин і корінних народів України, Конституційний Суд України зазначає, що закон гарантує національним меншинам і корінним народам України право на вивчення рідної мови і передбачає вивчення державної української мови, що є однією з умов їхньої повноцінної інтеграції в українське суспільство», - йдеться в рішенні.

Раніше Закарпаття відвідав глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, де нагадав, що Будапешт зніме вето на переговори України з НАТО, якщо Київ поверне закарпатським угорцям «право на навчання рідною мовою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: