Збільшення мінімалки: чи створить це податковий тиск на підприємців

В'ячеслав Биковецьекономіст

Кабінет міністрів України має намір підвищувати мінімальну зарплату наступного року в три етапи. У коментарі «Слово і діло» голова Союзу малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець зазначив, що підвищення рівня мінімальної заробітної плати сприятиме тому, що суб’єкти господарювання будуть припиняти свою діяльність.

«Будь-яке навантаження – це навантаженням і на одну, і на дві, і на двісті гривень. Відповідно, навантаження від збільшення мінімальної заробітної плати зростатиме. ЄСВ, податок для фізичних осіб, військовий збір – це все зросте. Якщо ми говоримо про 5 тисяч гривень, то понад 2 тисячі податків на цю зарплату підприємець має сплатити за одного працівника», – сказав Биковець.

Експерт зауважив, що збільшення навантаження на податкову базу буде одним із факторів, що ускладнить роботу підприємців.

Биковець додав, що це загалом сприятиме тому, що суб’єкти господарювання припинятимуть роботу.

«З однієї сторони, зарплату треба збільшувати, але з іншої – треба враховувати те, в якій ситуації сьогодні перебувають малий та мікробізнес. Сьогодні десятки тисяч суб’єктів господарювання перебувають у критичному стані і ледве зводять кінці з кінцями. Сьогодні підприємці припинятимуть свою діяльність, то, можливо, згодом, з 1 січня, коли буде наступний етап збільшення, ми побачимо, яка кількість підприємців припинила свою діяльність», – підсумував В'ячеслав Биковець.

Нагадаємо, в Україні заплановано ще два етапи збільшення «мінімалки»: з 1 січня 2021 року – до 6000 грн, з 1 липня 2021 року – до 6500 грн.

Збільшення мінімальної зарплати в Україні анонсував президент Володимир Зеленський.

«Слово і діло» аналізувало, як за часів незалежності України змінювалася мінімальна зарплата та як паралельно змінювалися курс долара і реальний ВВП.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО