Посилення карантину: чи очікувати нових обмежень

Петро Олещукполітичний експерт

З понеділка, 17 серпня, карантин у Києві посилено. Як раніше повідомив мер столиці Віталій Кличко, починають діяти обмеження «жовтої» зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук зазначив, що посилення карантину в Києві може продовжуватися, оскільки епідеміологічна ситуація в країні погіршується й очікується друга хвиля коронавірусу.

«Звичайно, що обмеження залежатимуть від того, як буде розвиватися епідеміологічна ситуація в країні. Поки що, чесно кажучи, підстав для оптимізму немає, тому що ситуація щодня погіршується. Поки немає варіантів, що ситуація почне розвиватися в протилежному напрямку, тому запроваджуються й нові обмеження. Спроби якось зупинити епідемію будуть. Їх масштаби оцінити зараз важко тому, що ситуацію спрогнозувати неможливо», – сказав Олещук.

Він додав, що водночас у суспільстві присутня втома від карантинних обмежень.

«На жаль, ми бачимо, що більша частина суспільства на це вже не реагує. Фактично карантин зводиться до вимог носити маски в магазинах та в громадському транспорті, а також обмеження щодо користування транспортом. Більш фактично нічого немає», – вказав фахівець.

Крім того, Олещук уточнив, що про зміну порядку проведення місцевих виборів у зв’язку із другою хвилею коронавірусу говорити зарано, однак у разі необхідності повинен бути оголошений надзвичайний стан.

«Єдиний конституційний механізм відкладання виборів – це запровадження надзвичайного стану. Наразі важко сказати, чи дійде ситуація до того, що потрібно буде ухвалювати таке рішення», – наголосив Петро Олещук.

Нагадаємо, 12 серпня Кабінет міністрів поновив правила адаптивного карантину в Україні, а 13 серпня було уточнений список зон, де діють різні обмеження – вже за новими вимогами.

Київ, який раніше перебував у «зеленій» зоні, тепер опинився в «жовтій». У столиці перевищено два показники: заповненість ліжок у медустановах (52,2%) та базовий показник захворюваності на COVID-19.

Карантин у Києві можуть знову пом’якшити щонайменше за два тижні і лише за умови, що показники захворюваності на COVID-19 відповідатимуть нормі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО