Російська мова на Донбасі: чи піде Кремль на «компроміс» Кравчука

Дмитро Купираполітолог

Голова української делегації в ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук припустив можливість ширшого застосування російської мови на непідконтрольних територіях регіону. Політолог Дмитро Купира відзначив у коментарі «Слово і діло», що Україна може піти на розширення використання російської мови на регіональному рівні на окупованих територіях, якщо Росія піде на поступки в принципових питаннях.

«Я не бачу в цьому проблеми, але це не буде ключем для вирішення ситуації загалом. Кравчук бачить своїм завданням запропонувати свої ідеї. Тому він вирішив йти таким шляхом. Проблеми в цьому немає, і гіпотетично Україна може взяти на себе такі зобов’язання, але я не думаю, що щось суттєво зміниться тому, що в Україні немає проблеми із спілкуванням будь-якою мовою», – наголосив Купира.

Він пояснив, що українська сторона може дозволити місцевій владі використовувати російську мову під час надання державних послуг, якщо будуть суттєві поступки у процесі врегулювання основних вимог.

«Якщо говорити про російську мову в контексті пропозиції Кравчука, то в нього дуже обмежений арсенал. Вчергове ми повертаємося до того, що ця пропозиція сама собою є не дуже цікавою, бо в тому регіоні люди завжди користувалися російською мовою і ніколи проблем з цим не було», – сказав експерт.

Купира додав, що в нинішніх умовах новопризначений голова української ТКГ має обмежений арсенал пропозицій, тому виникли ідеї щодо російської мови.

Також Кравчук заявив про те, що засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську можуть перенести зі столиці Білорусі через події останніх днів.

Нагадаємо, Кравчук перерахував прийнятних перемовників від ОРДЛО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО