Друга хвиля COVID-19: як уряд повинен реагувати на посилення епідемії

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Минулої доби коронавірус в Україні виявили в 1090 людей, одужали – 598, зафіксовано 20 летальних випадків. Про це свідчать дані РНБО. Крім того, вже третю добу в Україні фіксують понад тисячу нових випадків. Політолог, кандидат політичних наук Ігор Петренко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що другу хвилю коронавірусу уряд повинен контролювати в режимі постанов та через запровадження відповідальності за порушення дотримання карантинних заходів.

«Уряд може ухвалити низку рішень, щоб більш жорстко реагувати на дотримання карантинних заходів. Має бути відповідальність. Меншою мірю в цій ситуації може допомогти парламент. Парламент може зібратися для ухвалення певних змін до законодавства, щоб допомогти бізнесу, щоб допомогти лікарям, спростити закупівлі. Але основні рішення – за урядом», – розповів Петренко.

Він зазначив, що ситуацію із другою хвилею коронавірусу треба контролювати урядовими рішеннями.

«Ситуація з коронавірусом – це не тільки показники захворюваності, це і показники тестування, одужань тощо. Там ціла низка показників. Є також об’єктивні показники, які можуть призводити до зростання захворюваності, які полягають в тому, що ми, справді,зараз дуже розслабилися і не дотримуємося рекомендацій», – акцентував співрозмовник.

«Важко сказати, чим тут може допомогти парламент, оскільки ми перейшли до адаптивного карантину, і він передбачає певні показники для різних регіонів та міст. Це питання відповідальності Кабміну, і він повинен визначати», – прокоментував Ігор Петренко.

Експерт додав, що позачергова сесія Верховної ради цього разу не потрібна, однак цю ініціативу можуть використати як опозиційні сили, так і з метою, щоб заслухати голову МОЗ.

Нагадаємо, уряд продовжив карантин до 31 серпня.

Країну поділили на чотири зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. У кожній з них діє певна низка обмежень.

Нові правила карантину почнуть діяти з 1 серпня.

Також стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я після появи вакцини від коронавірусу зможе надати її за спеціальною програмою для кожного п'ятого українця.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО