Парламент Єгипту дозволив президенту відправити війська до Лівії

Парламент Єгипту схвалив можливу відправку військ для виконання бойових завдань за межі країни.

Як повідомляє Al Jazeera, рішення було прийнято після того, як президент країни Абдель Фаттах ас-Сісі заявив, що Каїр може втрутитися в лівійський конфлікт.

У заяві парламенту йдеться, що завданням військових стане захист національної безпеки Єгипту від «збройних злочинних угруповань і іноземних терористів».

Раніше президент Єгипту заявив, що будь-яке пряме втручання Каїра в лівійський конфлікт матиме легітимний статус. За його словами, це право засноване на необхідності захистити кордони Єгипту від терористичних угруповань, покласти край кровопролиттю в Лівії і підтримати зусилля по запуску там політичного процесу під егідою ООН.

Єгипетський президент також пообіцяв, що Каїр не дасть силам Уряду національної згоди (УНЗ) Лівії взяти місто Сирт і муніципалітет Ель-Джуфра, що знаходяться під контролем Лівійської національної армії (ЛНА).

Нагадаємо, у Лівії з 2011 року триває протистояння між ЛНА, якою командує фельдмаршал Халіфа Хафтар, і визнаним ООН УНЗ на чолі з прем’єр-міністром Фаїзом Сараджевим. Столицю країни Тріполі контролюють сили УНЗ, але з 2019 року сили Хафтара намагаються взяти місто під контроль. У цьому конфлікті Єгипет підтримує Хафтара, а Туреччина — УНЗ. Анкара направляє уряду в Тріполі матеріально-технічну допомогу і військових фахівців.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО