Місцеві вибори: чи вплине епідемія COVID-19 на явку

Петро Олещукполітичний експерт

У середу, 15 липня, Верховна рада розглянула проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році №3809. Нардепи призначили місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. «За» проголосували 326 народних обранців. Політолог Петро Олещук у коментарі «Слово і діло» зауважив, що явка на місцевих виборах буде традиційно нижчою, а внаслідок епідемії коронавірусу з’являться нові політичні тренди.

«У принципі, місцеві вибори характеризуються нижчою явкою, ніж загальнонаціональні, і до того ж президентські. Зрозуміло, що в ситуації з епідемією важко щось прогнозувати, тому що ми не можемо дати прогноз щодо захворюваності в жовтні. Тож можна припустити, що явка буде дещо нижчою, ніж завжди. Але варто пам’ятати і про те, що явка на місцевих виборах завжди була нижчою», – пояснив Петро Олещук.

Політолог наполіг, що санітарні заходи повинні бути передбачені завчасно в разі, якщо рівень захворюваності продовжуватиме збільшуватися.

Також він додав, що період епідемії коронавірусу позначиться й на передвиборчих трендах.

«Буде залишатися тема небезпеки, тема протидії цій небезпеці, це будуть акценти якраз для місцевих виборів, бо за це зараз відповідає місцева влада. От ми чули, що зараз розглядається в якості кандидата на пост Київського міського голови від керівної партії головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Якщо він стане кандидатом, то його кампанія якраз на медицині й буде вибудовуватися», – підсумував Олещук.

Нагадаємо, проєктом постанови пропонується призначити на неділю, 25 жовтня, чергові вибори депутатів обласних, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Також у документі сказано, що вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної республіки Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областях не призначаються і не проводяться.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО