Новий статус України в НАТО: чи блокуватиме Угорщина співпрацю й надалі

Михайло Дяденкополітолог

Новий статус України не означає, що міністерські зустрічі комісії Україна-НАТО розблоковано. Угорщина продовжує перешкоджати зближенню України з Північноатлантичним альянсом. Однак це не вплине на стратегічну мету України щодо вступу до НАТО. Про це в коментарі «Слово і діло» сказав політолог Михайло Дяденко.

«Насправді, я не бачу щодо цього проблеми. Якщо говорити про стратегічні пріоритети, то про це говорити взагалі рано, але на сьогодні той формат, який в України з’явився із Північноатлантичним альянсом, зокрема, приєднання до більш широкого формату, надає нам величезні можливості. Тому питання Угорщини на сьогодні неактуальне», – наголосив Дяденко.

Він підкреслив, що в будь-якому разі це довготривалий процес, але розширений формат співпраці надає Україні можливості, незважаючи на те, що Угорщина блокує низку питань.

«Незважаючи на закиди про те, що нинішнє керівництво недостатньо робить, Україна має шанс продемонструвати високий рівень співпраці. Я нагадаю, що торік була заморожена командою Трампа військова допомога Україні, але згодом кошти були розморожені, коли до влади прийшла команда Зеленського», – прокоментував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, минулого тижня Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями; цей статус дозволяє посилити співпрацю у військовій сфері, однак не означає, що Україна стала ближче до вступу в альянс.

Раніше Угорщина заявила, що припинить блокувати засідання ради Україна-НАТО, коли Київ розв'яже питання мови та освіти щодо угорської меншини Закарпаття.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО