Партнер НАТО: які можливості надає новий статус Україні

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Україна стала учасником програми партнерства розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна отримала статус партнера. Експерт із питань національної безпеки й оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашія в коментарі «Слово і діло» зазначив, що подальший успіх України буде залежати від того, як українські представники покажуть себе у штаб-квартирі Альянсу, реалізуючи набутий статус.

«Ця програма передбачає можливість більш детального обміну розвідувальних даних, можливість України відрядити до штаб-квартири НАТО на постійній основі декількох українських представників. Чи означає це для нас якесь покращення? Залежить від того, як покажуть себе ті особи, які вирушать туди на роботу», – сказав Джанашія.

Експерт пояснив, що на такому етапі подальший успіх України щодо євроатлантичної ситуації залежатиме від того, як українські представники повинні себе показати, бо від цього залежить ставлення до всієї країни.

Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостямиУкраїна стала учасником програми партнерства розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна отримала статус партнера.

«Зазвичай у таких місіях вітається амбіційність і, як кажуть, треба максимально показати себе. Проблема в тому, що в наших структурах так не заведено. Тому я б сказав, що для нас це може бути виклик», – додав він.

«Щоб пролобіювати свої інтереси, ми повинні показати свою значущість. Якщо порожнє місце лобіюватиме свої інтереси, на це ніхто не зверне увагу», – підкреслив Іраклій Джанашія.

Раніше Столтенберг назвав пріоритети розвитку НАТО до 2030 року.

Також нагадаємо, Північноатлантичний альянс змінив або відтермінував низку військових навчань через пандемію коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: