Столтенберг назвав пріоритети розвитку НАТО до 2030 року

Читать на русском
Північноатлантичний альянс упродовж найближчих десяти років зосередиться на збільшенні своєї військової потужності і стане більш єдиним політично.

Північноатлантичний альянс упродовж найближчих десяти років зосередиться на збільшенні своєї військової потужності і стане більш єдиним політично.

Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг на відеоконференції в понеділок, 8 червня.

«Перше - нам потрібний потужний військовий альянс, щоб захистити наші демократії і продовжувати успішно змагатися в більш конкурентному світі. Поки ми фокусуємо увагу на боротьбі з пандемією, загрози нікуди не зникли, скоріше, навпаки. Коли ми дивимося в 2030 рік, то повинні продовжувати інвестувати в наші збройні сили і в сучасні військові можливості. Вони гарантували нам безпеку понад 70 років і роблять це зараз. Безпека - це основа нашої спроможності зараз і в майбутньому», - сказав Столтенберг.

Військова сила є лише частиною відповіді на питання про майбутнє НАТО, адже союзники повинні ширше використовувати політичний потенціал і відкрито обговорювати всі проблеми, що впливають на загальну безпеку, навчитися швидко і системно досягати консенсусу, вважає Столтенберг.

Політичний характер НАТО передбачає використання широкого набору інструментів, військових, невійськових, економічних і дипломатичних. Такий широкий підхід особливо важливий для забезпечення сталості демократичних суспільств.

Крім того, Столтенберг зазначив, що саме альянс сьогодні залишається єдиною платформою, яка на щоденній основі зводить разом Північну Америку і Європу. За його словами, НАТО пропонує інструменти для відкритої дискусії і широких консультацій, але союзникам потрібно проявити політичну волю, щоб використовувати ці наявні інструменти більш ефективно, в процесі прийняття рішень та у діях заради спільної безпеки.

У той же час, генсек НАТО зазначив, що нові явища, такі як підйом Китаю, створюють зсуви в глобальному балансі сил і підсилюють міжнародну конкуренцію. Це підштовхує НАТО до більш глобальних підходів з урахуванням того, що альянс 30 союзників по обидва боки Атлантики, об'єднує майже мільярд людей, на країни-союзниці припадає половина військової та економічної потужності світу.

«Йдеться не про глобальну присутність, але саме про глобальний підхід... Коли ми дивимося в перспективу 2030 року, нам потрібно навіть тісніше працювати з країнами, близькими до нас за думками, такими як Австралія, Японія, Нова Зеландія, Південна Корея. Це потрібно, щоб захистити глобальні правила та інститути, які оберігали нашу безпеку десятиліттями, щоб встановити норми і стандарти в космосі та в кібернетичному просторі, в новітніх технологіях і в контролі над озброєнням. Ми будемо спиратися на світ, який побудований на свободі і демократії, але не на залякуванні і корозії... Наші цінності - основа нашої єдності і сили», - сказав Столтенберг.

Нарешті, за підсумками широкої дискусії щодо майбутнього альянсу до 2030 року генеральний секретар має намір представити свої рекомендації на розгляд лідерів країн НАТО під час їх зустрічі наступного року.

Раніше Столтенберг назвав НАТО єдиним гарантом безпеки в Європі.

Також Столтенберг підтвердив перспективу вступу України в НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: