«Національні» ОТГ: які ризики має децентралізація на Закарпатті

Олександр Палійполітичний експерт

Міністерство розвитку громад та територій України опублікувало проєкти районування українських областей у рамках реформи децентралізації. Зокрема, на Закарпатті буде 5 районів, раніше планувалося 4. Один із них – Берегівський район, про створення якого не йшлося. Там проживають українські угорці. У коментарі «Слово і діло» політолог, історик Олександр Палій зауважив, що це не створить сепаристських настроїв, проте може бути використано в політичних цілях Будапештом у майбутньому.

«Насправді, ніякого угорського регіону не буде. При визначенні децентралізації буде просто, без формального визначення. Лише угорський осередок у рамках однієї об’єднаної територіальної громади. Окремого виділення там не буде. Рішення ухвалено, щоб заспокоїти угорців, що нацменшину не будуть розділяти по різних ОТГ, щоб вони заспокоїлися», – прокоментував Палій.

Експерт уточнив, що при цьому є ризики на політичному рівні.

«Ризики в тому, що українські угорці в рамках однієї ОТГ будуть становити більшість, і Будапешт у майбутньому може ними маніпулювати. Наразі там ситуація така, що населення зменшується, дуже багато угорців виїжджає до Угорщини», – пояснив Олександр Палій.

«Зараз ідеться просто про те, щоб цих людей зберегти», – додав історик.

Він зазначив, що наразі українські угорці масово від’їжджають до Угорщини й кількість населення в регіоні завищена.

Водночас побоювання щодо сепаратистських настроїв, що можуть з’явитися в інших регіонах, де проживають представники національних меншин, перебільшено через те, що громади не проживають локалізовано.

«Румуни та болгари розселені дисперсно, у різних ОТГ і, найімовірніше, потраплять до різних ОТГ. Як би це не вимагалося, це неможливо», – підкреслив Олександр Палій.

Нагадаємо, у березні Кулеба та Сійярто провели відеоконференцію, під час якої домовилися про те, що Угорщина не буде штрафувати українців за прострочені документи на час дії обмежувальних заходів, запроваджених у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО