Україна та Угорщина: чи покращаться відносини після візиту Кулеби до Будапешта

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Очільники МЗС України Дмитро Кулеба та Угорщини Петер Сійярто в п'ятницю, 29 травня, підписали в Будапешті низку документів. У коментарі «Слово і діло» експерт-міжнародник Володимир Воля пояснив, що попри те, що між двома країнами проходить технічна координація дій, про покращення відносин говорити зарано.

«Поки жодних сигналів про позитивні зміни у відносинах немає», – сказав Воля.

За його словами, візит Дмитра Кулеби до Угорщини мав технічний характер, а питання, які обговорювалися, стосувалися співробітництва в рамках поточних питань.

«Ці питання не підпадають під ті проблеми, які виникли у відносинах між Угорщиною та Україною через освітній, мовний закони та тему децентралізації – розділення району на окремі чотири райони. Тому обговорення технічних питань на рівні взаємодії пройшли успішно: були підписані два документи. А щодо політичних проблем, то поки можна говорити, що вони торкнулися тих питань, але знову ж таки, ніякого меморандуму, який анонсував пан Кулеба,ми не побачили. Насправді буде дуже складно пану Зеленському і його більшості в парламенті внести зміни до закону. Хоча освітній закон і не є найбільшою проблемою, тому що з українського боку є цілком прийнятні пропозиції. А що стосується мовного закону і адміністративно-територіальної реформи в частині зміни кордонів регіонів, тут проблеми і більш складні», – пояснив експерт-міжнародник.

Угорщина продовжить блокувати Раду Україна-НАТО – посолБлокування Ради Україна-НАТО Угорщиною триватиме до вирішення проблеми меншин, заявив посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто.

На його думку, зустріч очільників МЗС мала технічний характер.

«Не виключено, що все-таки після цієї зустрічі з боку Зеленського та його більшості будуть запропоновані якісь кроки, можливо, незначні, але такі, щоб влада могла інтерпретувати, що ми готові рухатися до компромісу. Питання в тому, чи влаштує це Угорщину», - підсумував Володимир Воля.

Як відомо, зустріч з угорським колегою стала першим невіртуальним закордонним візитом очільника МЗС України на посаді.

Нагадаємо, у березні Кулеба і Сійярто провели відеоконференцію, під час якої домовилися про те, що Угорщина не буде штрафувати українців за прострочені документи на час дії обмежувальних заходів, запроваджених у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: