САП та НАБУ запобігли розкраданню 80 млн грн ОГХК

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завадили ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» розтратити 20 тисяч тонн титановмісної сировини на суму 80 млн грн.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ і САП.

«Організоване упродовж доби накладення арешту на близько 20 тисяч тонн титановмісної сировини ОГХК перешкодило намірам іноземної компанії-посередниці вивезти без оплати цю продукцію. Як наслідок, завдяки спільним зусиллям НАБУ, САП та нового керівництва стратегічного державного підприємства вдалося запобігти завданню ОГХК збитків на близько 80 млн грн», – інформують у НАБУ.

За словами пресслужба САП, 22 травня до НАБУ надійшла заява від нового керівництва ОГХК, з якої вбачалась, що всупереч його розпорядженню, 23 травня у порту міста Одеса відбудеться завантаження транспортного корабля цим концентратом на користь компанії нерезидента. Проте встановлено, що іноземна компанія вже заборгувала ОГХК близько 300 млн грн.

«Аналіз зовнішньо-економічних відносин із компанією нерезидентом засвідчив, що контрактні відносини містять суттєвий дисбаланс інтересів державного підприємства, оскільки у контрактах наявні положення про необґрунтовану відстрочку платежів та занижену вартість продукції підприємства», – наголосили в прокуратурі.

Нагадаємо, НАБУ і САП вже обвинувачують колишнього керівника ОГХК у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, Руслан Журило та ще один експрацівника ОГХК із метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб упродовж грудня 2014 року-липня 2016 року при здійсненні господарської діяльності продавали титановмісні руди за заниженими цінами через компанії-посередники. Реалізація сировини здійснювалася через пов'язані та підконтрольні керівництву державного підприємства іноземні компанії-посередники з Австрії та Великої Британії, з подальшим продажем руд іноземним суб'єктам господарювання реального сектора економіки – кінцевим отримувачам за дійсними ринковими цінами.

При цьому службові особи державного підприємства за можливості укладення прямих контрактів вели переговори та укладали контракти, діючи в інтересах вищевказаних підконтрольних компаній-посередників. На рахунках цих компаній і залишилася частина прибутку в сумі $12,9 мільйона, що, відповідно до офіційного курсу валют, встановленого Національним банком України, становить 296,8 млн грн.

Раніше у НАБУ заявили, що викрита схема на ОГХК продовжує діяти. Також у суді допитали чинного керівника ОГХК.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО