Інтерв'ю Гіркіна Гордону: чи можлива спецоперація і в чому вона полягає

Денис Поповичжурналіст

18 травня на сайті Дмитра Гордона було оприлюднено інтерв'ю з російським терористом Ігорем Гіркіним. Після акції протесту під офісом видання gordonua.com сам Гордон заявив, що записував це інтерв'ю, а також попереднє – з колишнім «прокурором Криму» Наталією Поклонською – у співдружності з українськими спецслужбами.

У цілому ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін (Стрєлков) не сказав нічого нового. Хоча є і незвичайні моменти. Це я вам заявляю як людина, яка з 2014 року не пропустила жодного великого інтерв'ю Гіркіна. Я дуже уважний до цього персонажу, тому що він – ворог, а ворога потрібно вивчати. Саме Гіркін виступив тараном, головним інструментом агресії Росії проти України. Ми всі повинні розуміти, що війна не закінчилася. Вона в самому розпалі. І поки живі такі, як Гіркін, ті, хто його послав і підтримав у 2014 році, спокою нам не бачити ніколи, скільки б Мінських угод ми б не намагалися реалізувати.

Тут, щоправда, слід зазначити, що останніми роками російські ЗМІ втратили інтерес до фігури Стрєлкова (росіянам давно «в печінках сидять» і Донбас, і Сирія, і Крим – холодильник там поступово бере гору над телевізором). Тож останнім часом Гіркіна можна почитати хіба що в Максима Калашникова – російського письменника-футуриста, а з недавнього часу – головного редактора газети «Військово-промисловий кур'єр». Разом із Гіркіним Калашников журиться про втрачену перемогу в 2014 році і про те, що через дурість Путіна Росія не змогла захопити «Новоросію» – Донецьку, Луганську, а також приазовські й причорноморські області України. Тоді б Росія захопила великий промисловий і людський ресурс, отримала б вихід до «руського» Придністров'ю і не мала б проблем із водопостачанням Криму.

Лаючи Путіна, Стрєлков у численних інтерв'ю Калашникову не гребує називати російського лідера «наногенієм» та іншими образливими слівцями. Запам'ятайте цю важливу тезу – ми до неї повернемося пізніше.

Той, хто слухав інтерв'ю з Гордоном, напевно помітив, що в ньому Стрєлков представляє себе ідеалістом-денікінцем. Росіяни й українці – є один народ (стандартний посил Гіркіна). Саме тому Гіркін, діючи, як доброволець, взяв участь у відторгненні Криму й нападі на Донбас, наївно припускаючи, що Путін вирішить приєднати ці райони, відродивши тим самим велику Росію та об'єднавши єдиний російський народ, що страждає під гнітом місцевих бандитів і олігархів. При цьому гіркінський куратор Костянтин Малофєєв нібито був проти походу на Слов'янськ, а подальші події показали, що й проєкту «Новоросія» начебто не існувало. Кремль діяв ad hoc, лише реагуючи на події.

У цій картинці цілий набір напівправди та відвертої брехні, якою Стрєлков згодував українському слухачеві, не наважуючись говорити це раніше російським громадянам.

По-перше, Малофєєв, на якого працював Стрєлков, – це великий російський бізнесмен, тому чия б там корова мукала з приводу гніту олігархів.

По-друге, треба бути повним ідіотом, щоб повірити в те, що Гіркін пішов захоплювати Слов'янськ вільним кондотьєром на чолі загону із 54 осіб, не маючи за спиною ані домовленостей, ані гарантій, ані підтримки. Наступні за цим прикордонні інциденти, коли українські застави з боями зупиняли наполегливі прориви російських КАМАЗів, на яких Гіркіну до Слов'янська перекидалися підкріплення і матчастину, свідчать про протилежне. Була підтримка! І за те, що так звана «слов'янська бригада» не отримала більше «заліза» й боєприпасів, ми повинні дякувати нашим прикордонникам, що проливали кров у цих боях.

І, по-третє, проєкт «Новоросія», на жаль, існував. Його суть була детально озвучена президентом РФ Володимиром Путіним 17 квітня 2014 року, коли Схід України вже палав. Але Путін і Стрєлков лише кинули зерно в ґрунт, заздалегідь підготовлене й удобрене нашими ж громадянами – зрадниками та й просто корисними ідіотами. Давайте хоча б згадаємо, хто був призначений до керівних органів «Новоросії»? Екснардеп від Партії регіонів Олег Царьов! Отже, проєкт «Новоросія» існував.

Тож чому ж такий досвідчений інтерв'юер, як Дмитро Гордон, не спіймав Гіркіна на цих нестиковках? Просто всі грали свою роль. І тут ми повернемося до «наногенія» та інших образливих слів. Жодний, навіть найбільш травоїдний режим не терпітиме таких образ, а путінський режим – геть не травоїдний. Рано чи пізно правдоруба змусять служити Батьківщині або заткнуть йому рота. Гіркін ж дуже давно служить Батьківщині і всі його слова про те, що він лише військовий пенсіонер, для вдячних слухачів і на користь бідних. Колишніх ФСБшників не буває – це Дмитро Ілліч правильно позначив у своїй бесіді.

Саме тому Гіркіну просто дозволяють говорити те, що він говорить, створюючи в РФ видимість плюралізму думок і свободи висловлювань. А Гордону якоїсь миті просто дозволили про це запитати. Хто дозволив і чому саме Гордону – я не знаю. Але перед нами – інформаційна спецоперація. Маю велику надію, що на благо нашій країні.

Джерело

Оприлюднено з дозволу автора

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО