Війна і мир на карантині: чого чекати на Донбасі та який план у РФ

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Чим далі українська влада відходить від точки вирішення конфлікту, не визнаючи сам конфлікт і РФ як сторону конфлікту, тим більше Україна втрачає перспективу взагалі коли-небудь вирішити ситуацію. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив військовий експерт Олег Жданов.

Експерт окреслив, що життя на Донбасі орієнтовано вже практично повністю на РФ: роздача російських паспортів, обіг російського рубля, постачання продовольством і товарами також йде з Російської Федерації.

Жданов припустив, що незважаючи на карантин, тривають обстріли на Донбасі та ескалація не виключена, про мир поки точно говорити не доводиться. Більш того, навіть є ризик капітуляції.

«Політика президента України Володимира Зеленського щодо Донбасу нагадує таємний договірняк. Все покрито таємницею, практично не висвітлюється в ЗМІ та тільки іноді витік інформації дає можливість почути новини на кшталт підписання згоди на створення консультативної ради», – поділився думками Олег Жданов.

Шоста річниця початку АТО: цифри і фактиВійна на Донбасі забрала життя щонайменше 13,2 тисячі людей. Жертвами окупації на сході України стали понад 40 тисяч осіб, включаючи поранених та переселенців.

Військовий експерт нагадав обіцянку президента про мир і заяву про те, що в нього в голові війна закінчилася. Тому зведення щодо Донбасу, імовірніше, спричиняють у президента паніку, а РФ цим користується, припустив він.

За словами Жданова, РФ активно продовжує обстріли, ЗСУ зазнають втрат навіть за тією статистикою, яка потрапляє в ЗМІ.

У такий спосіб РФ тисне на президента, щоб він погодився на створення консультативної ради, мовляв, нічого страшного в цьому немає.

Олег Жданов зазначив, що даний документ є на сайті ОБСЄ.

«Якби документ хтось поширив в Україні, то побачив би, що в ньому йдеться про створення національної структури. Консультативна рада – це рада федерації України. 10 сенаторів від ОРДЛО, 10 сенаторів від України і 3 сенатори-спостерігачи від Росії, Франції та Німеччини з дорадчим правом голосу. Такий план намагається просувати РФ. Водночас Зеленський не має наміру звільняти керівника ОПУ і не збирається відкликати підпис Андрія Єрмака. Отже, великий ризик того, що в майбутньому документ буде підписаний», – пояснив військовий експерт.

На його думку, РФ буде тримати високу інтенсивність обстрілів, щоб тиснути на президента України. Він не виключив, що за необхідності бойовики застосують і важку артилерію.

«Донбас буде у вогні, поки Зеленський не здасться або не почне включати голову в плані того, що сторона конфлікту – це не бойовики, а регулярні частини армії РФ. До цього нічого не зміниться. Чи витримає президент, щоб не підписати капітуляцію? Прогнозувати важко. Який у нього алгоритм ухвалення рішень, напевно, не знає ніхто. Якщо підпише, буде протистояння, аж до громадянської війни», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Чому епідемія змусила Україну забути про Донбас – читайте в авторському матеріалі Дениса Поповича.

Також про війну і виклики для президента – в авторській колонці «Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда Швеця».

«Слово і діло» подивилося, скільки за 6 років людей загинуло через окупацію частини Донбасу, скільки – зазнали поранень та яка кількість українців змушена була тікати із зони конфлікту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: