Обмін полоненими: чи залишається в пріоритеті війна з РФ під час епідемії

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що цього тижня відбудеться обмін полоненими із РФ за формулою «всіх на всіх». «Слово і діло» звернулося по коментарі до експертів. Політолог Микола Давидюк зауважив, що формулювання «всіх на всіх» – це маніпуляція Кремля, на яку щоразу попадається Україна, враховуючи те, що кожного разу в Росії залишаються затриманими українські громадяни. Утім, глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський відзначив, що Росія важко йде на переговори, тому досягнуті домовленості щодо обміну треба сприймати, як позитивний результат.

«Загалом обмін полоненими – це виключно позитивний крок. І це повинно відбуватися. Що стосується того, що в Росії дуже складна ситуація із пандемією й така велика кількість людей повернеться додому, малоймовірно, що це якось вплине на загальну ситуацію (в Україні – ред.), а повернення наших громадян моє відбуватися в будь-якому разі», – пояснив Сергій Грабський.

«Коронавірус не повинен стати перешкодою на шляху повернення українських громадян до себе додому. Якщо пройти правильно всі технічні процедури, то питання Донбасу і повернення громадян додому для Зеленського ніколи не було на першому місці. Проте, якщо є змога повернути, то треба повертати», – додав, у свою чергу, Микола Давидюк.

За його словами, для президента війна на Донбасі й гуманітарні питання не були в пріоритеті ще до коронавірусу.

«Він (Володимир Зеленський – ред.) не дуже адекватно сприймає реальність. Наприклад, те, що на пожежі в Чорнобилі відреагували тільки на десятий день, говорить про те, що об'єктивного розуміння в Зеленського немає. Тому складається враження, що коронавірус для президента – це можливість записувати відеоблоги, а не загроза», – наголосив Давидюк.

Деталі обміну полоненими на Донбасі погоджено – ОБСЄДеталі майбутнього обміну полоненими на Донбасі погоджено. Про це сказано в заяві спеціального представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Хайді Грау.

Водночас він підкреслив, що формулювання «всіх на всіх» є більш комунікаційним прийомом та гачком Кремля щодо України, аби контролювати процес.

«Всіх на всіх» – це піар-інструмент, бо скільки разів вже міняли всіх на всіх? Кремль цим грає, Кремль вигадує такі назви, але Кремль дістає потім на нашій території тих, кого йому треба: своїх агентів, вбивць, кілерів, яких вони наймали, а нам віддають наших громадян», – підсумував Микола Давидюк.

Нагадаємо, омбудсмен Людмила Денісова анонсувала обмін полоненими з Російською Федерацією цього тижня. Крім того, бойовики Донбасу назвали точну дату обміну полоненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: