Затримання Харченка в «ДНР»: як це вплине на подальший розгляд справи МН17

Олександр Мусієнкополітичний експерт

У березні на території окупованого Донецька бойовиками був заарештований один із чотирьох ключових фігурантів у справі про збиття малайзійського Boeing 777 рейсу МН17 Леонід Харченко. Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко сказав у коментарі «Слово і діло», що затримання Харченка бойовиками – черговий доказ причетності Росії до катастрофи.

«Це вчерге опосередковано підтверджує винуватість російської сторони й те, що Росія намагається в різні способи замітати сліди. Затримання Харченка про це свідчить. Якби він не був цінним свідком і не знав про обставини пересування і прибуття Буку до Луганської області у 2014 році, то він би зараз не викликав такого інтересу, що невизнані адміністрації висувають йому звинувачення. Це робиться для того, щоб його затримати, посадити під озброєний контроль й сховати його дуже далеко в Росії та, можливо, щоб українські спецслужби його не викрали. Це свідчить про те, що він дійсно може володіти певною інформацією, і ця людина є цінним свідком цих жахливих подій», – сказав Мусієнко.

На думку експерта, Росія буде намагатися вивезти Харченка з території ОРДЛО для того, щоб його не викрали українські спецслужби, як це сталося із ще одним підозрюваним в рамках справи МН17 Володимиром Цемахом.

Крім того, затримання Харченка, як зауважив Мусієнко, на території, яку контролюють бойовики, може опосередковано підтверджувати зацікавленість РФ у цій події.

«Те, що ми зараз оголосили список підозрюваних і, можливо, він буде розширюватися, то, звісно, з боку РФ почалися процеси «замітання слідів» і це вже вкотре свідчить, що Росія причетна до цього і намагається в будь-які способи не дати заговорити підозрюваним і свідкам», – пояснив політичний експерт Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, «правоохоронці «ДНР» заарештували в Донецьку бойовика Леоніда Харченка (позивний «Кріт»), якого в Нідерландах судять у заочному режимі за звинуваченням у причетності до катастрофи рейса MH17.

Раніше, 9 березня, у Нідерландах почався суд у справі про катастрофу Boeing 777 рейсу МН17.

Судове засідання проходить на підставі доказів, зібраних Загальною слідчою групою за участю правоохоронних органів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

У зв'язку з карантинними обмеженнями засідання в Нідерландах перевели в закритий режим.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО