Голосування за «антиколомойський закон»: що може стати предметом торгу

Костянтин Бондаренкополітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

«Антиколомойський закон» Рада ухвалила в першому читанні 30 березня. Однак, коли відбудеться голосування в другому читанні – відкрите питання. 28 нардепів подали до «антиколомойського закону» 16 381 поправку. Це рекордна кількість. Найбільше вніс позафракційний нардеп Антон Поляков. Якщо розглядати всі ці поправки за звичайною процедурою, не факт, що їх всі встигнуть пройти навіть до нового, 2021 року. При цьому ухвалення «банківського закону» є головною вимогою МВФ. Керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що закон про банки можуть ухвалити, якщо президент домовиться з олігархом Ігорем Коломойським. У свою чергу, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко припустив, що головною умовою олігарха в обмін на успішне голосування у ВР стане вимога відкликати позов у Лондонському суді.

Керівник Фонду «Українська політика» не виключив, що вже за кілька тижнів або навіть днів нардеп Поляков може відкликати свої правки.

На його думку, доля закону буде залежати від кулуарних домовленостей з олігархом.

Кость Бондаренко зауважив, що Володимир Зеленський спробує кулуарно домовитися з олігархом Ігорем Коломойським про те, щоб закон був ухвалений. Зеленський розуміє, що йому потрібен цей закон, але Коломойський – дуже складний переговірник, додав експерт.

«Вочевидь, щось стане предметом торгу. Ймовірно, якщо закон ухвалюэться, то Зеленському доведеться піти на поступки в якихось інших сферах. Що це можуть бути за сфери? Можливо, якісь кадрові призначення, бізнес-поступки. У бізнес-сфері навряд чи можна чомусь дивуватися. Це буде гра на межі фолу», – наголосив політолог.

Кость Бондаренко також підкреслив, що Україна має ще місяць у запасі, цей час МВФ може почекати. Головне показати, що процес йде, а не провалився або завершився.

«Звичайно, МВФ зараз досить жорстко ставиться до України. Але водночас кредитори розуміють, якщо країна не отримає допомогу, то Фонд може втратити набагато більше, ніж отримати. У дефолті ніхто не зацікавлений», – констатував керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко нагадав, що Коломойський від початку говорив про те, що йому потрібен не стільки ПриватБанк, скільки компенсація. Варіант законопроекту, який затверджений у першому читанні, передбачає можливість компенсації.

«Однак, найімовірніше, олігарха найбільше хвилює розгляд справи за цивільним позовом у Високому суді Лондона. Йдеться про три мільярди доларів. Під цей позов вже арештовані активи Коломойського-Боголюбова», – прокоментував Петренко.

На його думку, правки до законопроекту – спроба натиснути на владу і менеджмент ПриватБанку, щоб позов відкликали.

«Мовляв, добре, якщо Вам потрібна співпраця з МВФ і успішне голосування, депутати знімають правки в обмін на те, що буде компенсація і мінус позов у Лондонському суді», – припустив Ігор Петренко.

«Слово і діло» пропонує подивитися, наскільки активними раніше були нардепи, які подали до закону про банки понад тисячу правок (таких сім).

Також повідомлялося, що розглядати 16 тисяч поправок до закону про банки будуть за спеціальною статтею Регламенту, яка дозволяє виносити на голосування поправки цілими розділами.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО