Порушення карантину: що треба знати, якщо на вулиці зупинила поліція

Кабмін посилив правила карантину через коронавірус, за порушення яких передбачено штрафи (від 17 до 34 тисяч гривень). Поліція виявляє порушників, а суд ухвалює рішення штрафувати чи відпустити з миром. Деякі карантинні заборони допускають досить вільне трактування як з боку порушників, так і правоохоронців. Що треба знати, якщо на вулиці зупинить поліцейський патруль і пригрозить штрафом, «Слово і діло» розпитало адвоката Андрія Подосінова.

Юрист насамперед зазначив, що, порушуючи карантинні правила, людина наражає на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих. Також він висловив надію, що поліція все-таки налаштована попереджати людей з метою профілактики, а не хапати на вулиці всіх без розбору.

«Я схильний оптимістично дивитися на те, що вулиці будуть патрулюватися активніше і саме для профілактики порушень карантину. Тим більше, що судова практика здебільшого показує, що тих, кого притягують до адміністративної відповідальності, або виправдовують, або виносять усне попередження. Зокрема, днями жінку намагалися оштрафувати за те, що вона, порушуючи карантин, їхала на роботу, не маючи при собі необхідного дозволу. Але суд встановив, що вона їхала шити маски і ухвалив рішення не накладати штраф у цій ситуації», – розповів Андрій Подосінов.

Проте, ситуації можуть виникнути різні, тому краще знати свої права, тим більше, коли не зовсім зрозумілі обов'язки.

Кому платити штрафи?

Адвокат зазначив, що порушення карантину частіше підпадає під адміністративну відповідальність. При цьому співробітники поліції не мають права накладати штраф, тому не треба намагатися «заплатити на місці». Рішення про накладення штрафу ухвалює виключно суд.

«Таке покарання за практикою Європейського суду підпадає під кримінальний аспект і під ст. 6 Європейської конвенції. Мається на увазі право на справедливий судовий розгляд, який включає і право на суд, захист, право надати свої докази, висловити аргументи», – уточнив юрист.

Від початку карантину поліція склала майже 4 тисячі адміністративних протоколів на території України. Щоправда, суди багато протоколів відбраковують і відправляють на доопрацювання. Це така завуальована форма відмови в накладенні штрафу. Хоча вже є випадки, коли штрафують за відсутність маски.

Навіщо потрібен протокол про правопорушення?

Співробітники поліції повинні підійти, пояснити людині її права, в тому числі про захист, і повідомити про яке правопорушення йдеться, після чого скласти протокол.

«Протокол – це один з видів доказів в суді. Під час його складання особа має право давати пояснення або відмовитися. Працівники поліції зобов'язані надати копію протоколу. Якщо людина вважає себе невинною або бачить очевидні зловживання з боку працівників правоохоронних органів, вона має право зафіксувати в протоколі, що хоче викликати адвоката або відобразити свою позицію в протоколі», – сказав Подосинов.

Вимагайте копію протоколу.

Хто може проводити відеофіксацію?

Для суду недостатньо надати рапорт співробітника поліції або його свідчення в судовому засіданні. Тому ще одним доказом вчинення або невчинення якихось протиправних дій може бути відеозйомка.

«У нас поліцейські зобов'язані ходити з нагрудними відеокамерами. Правоохоронець може побачити на вулиці людину, яка йде без маски, підійти до неї, представитися, зафіксувати правопорушення на відеокамеру. Цей відеозапис може бути використаний у суді як доказ», – пояснив адвокат.

Важливо простежити, щоб у протоколі було вказано про проведену відеофіксацію і на який носій її зробили. Для суду досить буде епізоду, де зафіксовано правопорушення.

«Дії співробітників поліції також можна знімати на свій смартфон. Якщо людину скрутили, її телефон випав з руки, вона може попросити перехожих зняти те, що відбувається на свої камери. У такому разі це буде доказом того, що затримання відбувалося неправомірно, навіть якщо людина щось порушила. Такий відеозапис можна буде використовувати в суді, оскаржити дії поліції», – розповів Подосінов.

Кому допоможуть безкоштовні адвокати?

За словами Андрія Подосінова, в разі спірних ситуацій краще викликати адвоката. Для тих, у кого немає свого адвоката, можна попросити присутність безкоштовного адвоката, якого повинна забезпечити держава.

«Не кожна особа має право користуватися безкоштовним адвокатом. Як правило, до їхніх послуг звертаються соціально незахищені категорії населення. У принципі, викликати можна, але в подальшому не факт, що цей адвокат братиме участь у процесі, якщо з'ясується, що особа має статки. Хоча спробувати звернутися не завадить», – пояснив юрист.

Навіщо весь час носити із собою посвідчення особи?

Щоразу, виходячи на вулицю, тепер треба брати із собою посвідчення особи, навіть якщо ви вискочили винести сміття. Імовірно, це правило запровадили для зручності поліції.

«Встановлювати особу – це право поліції і на його реалізацію копи можуть застосовувати методи впливу, у тому числі доставити людину до відділку. Безумовно, адміністративне затримання не може перевищувати 3 години для з'ясування особи. Якщо особу не вдалося встановити, поліція повинна відпустити затриманого. На 72 години людину можуть затримати тільки в разі, якщо вона може підозрюватися в кримінальному правопорушенні», – пояснив Андрій Подосінов.

При цьому адвокат підкреслив, що в більшості випадків не варто загострювати конфлікт, адже набагато простіше показати паспорт. Не треба говорити грубощі співробітникам поліції і провокувати їх на агресивні дії.

Отже, що важливо знати, якщо вас зупинили на вулиці працівники поліції:

  • не потрібно платити штраф на місці;

  • ви можете переписати посади і прізвища правоохоронців, а також номери їхніх нагрудних значків;

  • покази на місці можна не давати, але в протоколі треба відобразити свою позицію, а також відзначити, що ви вимагаєте адвоката;

  • м'яко, але впевнено попросіть копію протоколу;

  • відеофіксацію можуть проводити не тільки співробітники поліції, але і інші люди;

  • за адмінпорушення можуть затримати для встановлення особи і доставити до відділу поліції, але не більш ніж на 3 години.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, чи може місцева влада запроваджувати заборону на пересування особистим транспортом.

Також ми писали, які нові обмеження карантину, крім того, що на вулицю не можна виходити без документів і маски, набули чинності.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО