Скасування суботи-вихідного: чи доведеться відпрацьовувати карантин

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Колишній міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет провів опитування щодо тимчасового запровадження шестиденного робочого тижня після закінчення карантину. Про це він написав у Телеграм-каналі. «Ви б підтримали, якби після закінчення карантину український уряд оголосив тимчасовий перехід на 6-денний робочий тиждень?» – написав Дубілет. Аналітики порталу вже підрахували, що за умови, якщо 6-денний робочий тиждень буде запроваджений відразу ж після карантину, який закінчиться 24 квітня, відпрацьовувати по суботах довелося б з 1 травня до 21 листопада 2020 року. Це майже 7 місяців. У коментарі «Слово і діло» директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко припустив, що питання зайнятості співробітників після карантину буде вирішуватися окремо.

Колишній міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет провів опитування щодо тимчасового запровадження шестиденного робочого тижня після закінчення карантину.

Фахівець зауважив, що в кожній галузевій групі та кожній області все буде вирішуватися індивідуально, а не єдиним рішенням влади.

«Усе вирішуватиме суб'єкт господарської діяльності. У одного трохи краща ситуація, в когось гірша. У кого зовсім все погано, можуть і по неділях якийсь графік придумати. Немає єдиного рішення для всіх. Усе залежить від фінансового і матеріального стану суб'єкта господарської діяльності», – прокоментував Небоженко.

Наразі вкрай складно сказати, яка буде економічна політика та що взагалі зможе робити Кабмін вже за півтора місяці. Можливо все, що зможуть робити - змінити прем'єра або ще когось із міністрів, зазначив політолог.

Він уточнив, що якщо в окремих випадках буде вирішено відпрацьовувати карантин, то це буде величезним соціальним навантаженням на працівника.

«Однак, якщо в працівника та підприємця однаковий інтерес, то картина інша. Наприклад, у працівника немає грошей, а підприємцю потрібно відновити виробництво. Тоді питання вже потрібно розглядати з точки зору того, вимушений такий захід чи ні», – констатував Віктор Небоженко.

Директор служби «Український барометр» переконаний, що питання відпрацювання буде вирішуватися залежно від того, в якому стані перебуває те чи інше підприємство, виробництво, фірма.

«Не може бути єдиного рішення для космічних кораблів і громадського транспорту. Все індивідуально», – зазначив він.

Політолог також з часткою скепсису оцінив можливості Кабміну впливати на економічні процеси, які відбуваються в країні.

«Звичайно, має бути відновлення життєвих функцій і здатності робочої сили до виробництва. Однак, якщо не давати людям вихідних щосуботи та щонеділі, то теж можуть бути наслідки. Можливо, як в інших країнах збільшити робочий день по годинах або шукати ще якусь альтернативу?» – підсумував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Нагадаємо, що в середу, 25 березня, Кабінет міністрів України ухвалив рішення продовжити до 24 квітня карантин через Covid-19.

Також ми писали, які настрої в українців з приводу коронавірусу за результатами соцопитувань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: