Коронавірус в Україні: що відомо на даний момент

В Україні зафіксували перший випадок захворювання китайським коронавірусом COVID-19. Захворювання виявили у чоловіка (26 років), який повернувся з дружиною з Італії. Симптоми хвороби у нього з'явилися 28 лютого. «Слово і Діло» зібрало все, що відомо на даний момент.

Коронавірус в Україні

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сьогодні повідомив, що коронавірус виявили у 26-річного українця, який з дружиною повернувся з Італії. На кордоні було проведено температурний скринінг, але температура була нормальною. Симптоми хвороби з'явилися 28 лютого, на наступний день чоловік звернувся до медиків і був ізольований.

У нього взяли тести на грип та коронавірус, останній виявився позитивним. Чоловік в даний момент знаходиться в лікарні, його дружина – в самоізоляції вдома.

Ляшко також повідомив, що три підозри захворювання на коронавірус в Києві не підтвердилися. У Міністерстві охорони здоров'я підкреслили, що нічого екстремального не сталося: «Багато що залежить не тільки від влади, але і від самих громадян. Важливо зберігати спокій, дотримуватися рекомендацій щодо особистої гігієни та перебування в громадських місцях. А ось скуповувати маски не потрібно. Маска не захищає від вірусу здорову людину. Використовувати маску має сенс тільки тим, у кого є симптоми ГРВІ».

Всі, хто знаходиться в обсервації в Нових Санжарах Полтавської області, здорові. «Ніяких симптомів гострих респіраторних захворювань виявлено не було. Уже цього четверга, 5 березня, закінчується термін обсервації, і всі вони повернуться додому», – заявив Ляшко.

Як передається коронавірус

Китайський коронавірус передається повітряно-крапельним і контактним шляхами. Тому рекомендується зберігати дистанцію з хворими людьми (безпечна відстань – більше 1,5 метра). Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустка, рукавички) після торкання об'єктів (тварин, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого або інфікованого.

Не можна заразитися від домашніх тварин або через посилку, відправлену з країни, де зафіксовано захворювання. У Всесвітній організації охорони здоров'я також заявили, що ризик зараження коронавірусом в результаті дотику до банкнот, монет або банківських карток, є дуже низьким.

Раніше «Слово і Діло» писало про основні міфи про коронавірус, які спростувала ВООЗ.

Смертність від коронавірусу становить всього 3,3%

Станом на ранок 3 березня кількість жертв коронавірусу в Китаї склала 2 тисячі 943 людини. У країні зафіксовано 80,1 тисячі підтверджених випадків захворювання, одужали 47,2 тисячі осіб.

Однак захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати смертельним, відзначають в Міністерстві охорони здоров'я. Його летальність становить всього 3,3%, важкими є 20% випадків захворювання. В історії людства були більш небезпечні епідемії: «Слово і Діло» писало, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні сто років.

Відзначимо, випадки зараження коронавірусом за межами Китаю зафіксували в 64 країнах (тепер ще й в Україні). У топ-5 країн за кількістю підтверджених випадків входять Китай, Південна Корея, Італія, Іран і Японія. Більше ста випадків захворювання зафіксували також у Франції, Німеччині, Іспанії, Сінгапурі та США.

Як уберегтися від коронавірусу

Симптоми коронавірусу з Китаю схожі з симптомами застуди: кашель, нежить, біль у горлі та головний біль, утруднення дихання, лихоманка. Ускладненням вірусу є пневмонія і відмова нирок. Інкубаційний період – 14 днів. Поки в світі немає ліків, призначених для профілактики або лікування інфекції. Пацієнтів лікують симптоматично.

Як і у випадку з будь-яким іншим вірусом, в зоні ризику знаходяться люди похилого віку і люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом, медичні працівники, люди, у яких був прямий фізичний контакт з хворим.

ВООЗ рекомендує дотримуватися таких заходів безпеки:

  • часто мити руки з милом або обробляти антисептичними засобами, уникати дотиків до свого обличчя;

  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя;

  • ретельно готувати їжу, зокрема, м'ясо і яйця;

  • уникати контакту з хворими людьми, вчасно звертатися до лікаря у разі нездужання;

Наскільки Україна готова до спалаху коронавірусу

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, в Україні є чіткий план дій на випадок спалаху коронавірусу. У країні близько 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч медперсоналу.

В інфекційних лікарнях є 605 апаратів штучного дихання. При необхідності будуть залучені апарати штучного дихання з інших лікарень.

Крім того, Україна закупила тест-систему для виявлення коронавірусу. Тест-система і реагенти розраховані на обстеження 960 осіб, цього вистачить до моменту отримання чергових реагентів. ВООЗ при необхідності може надати Україні більше тестів для діагностики.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО