В Україні можуть узаконити приватні армії: за та проти

Володимир Воляполітичний експерт
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

У Верховній раді зареєстровано проєкт закону «Про військово-консалтингову діяльність», який передбачає створення «приватних армій» для надання послуг за кордоном. В експертному колі думки розділилися з приводу даної ініціативи. Політолог-міжнародник Володимир Воля переконаний, що це шанс для української армії і спецслужб отримати більше військового досвіду. У свою чергу, військовий експерт Олег Жданов вважає, що для виконання замовлень на стороні не потрібен окремий закон про приватні військові компанії.

На думку Володимира Волі, ПВК в Україні – можливість легальної участі в проведенні різних заходів у різних кліматично-географічних умовах.

«Виникає можливість запозичення різноманітного закордонного військового досвіду. Отримання важливої інформації, яка може бути цінною для оборонного сектора України і для зовнішньої політики», – зазначив Воля.

Експерт також додав, що для громадян України, які мають належну підготовку і бажання – це легальний спосіб заробляти чималі гроші тим, хто підготовлений і звик до умов, коли потрібно місяцями і роками строго дотримуватися дисципліни.

При цьому він припустив, що переважна більшість із тих, хто не бажає служити в армії або спецслужбах, у таких приватних компаніях надовго не затримуються.

Одна з проблем, яку також позначив Володимир Воля, полягає в тому, що відбудеться відтік якоїсь частини кращих військовослужбовців з контрактної служби в ЗСУ, НГУ і силові структури.

Володимир Воля зауважив, що державні структури програють конкуренцію за кращих фахівців, і це негативно може вплинути на кадрову ситуацію у силових структурах та на комплектацію сил в ООС.

Військовий експерт Олег Жданов, навпаки, не бачить такої загрози. На його думку, відсоток відтоку кадрів не буде критичним.

«Одна справа – тренуватися в складі підрозділу спецназу сил спеціальних операцій ЗСУ і взяти участь десь у військовій компанії під егідою ООН, НАТО, як в Іраку, а зовсім інша, – коли наймають за гроші. Ризик бути скаліченим чи загинути зростає в рази. Таких фанатів військової справи не дуже багато. Будуть такі люди, але не критичний відсоток», –роз'яснив військовий фахівець.

Крім того, Олег Жданов критично оцінив законодавчу ініціативу нардепів та зазначив, що додатковий закон не потрібен.

Експерт акцентував увагу на тому, що багато українських військових сьогодні воюють у багатьох воєнізованих організаціях, починаючи від Іноземного легіону Франції, закінчуючи приватними компаніями в будь-якій країні світу.

Олег Жданов також звернув увагу на те, що приватні військові компанії використовуються спецслужбами в більшості своїй розвиненими країнами залежно від фінансових можливостей і масштабу.

«Однак, яка потужність повинна бути державної машини для того, щоб їх контролювати всередині країни і в тому числі за кордоном? Цим ПВК ставлять конкретні завдання. Це інструмент спецслужб. Для держави потрібно мати сильну економіку, досить фінансів, щоб їх наймати, утримувати, ставити завдання і контролювати», – підсумував військовий експерт Олег Жданов.

Чи допоможе українській армії найбільший бюджет 2020 року -–читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Також пропонуємо подивитися, як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени Альянсу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО